Laat+de+meute+proeven%21
Blog
©

Laat de meute proeven!

Leren van andere sectoren is enorm inspirerend. Zo bezocht ik laatst met de EPP (European Pig Producers) een tabaksfabriek in de buurt van het Duitse Landshut. Nou ben ik geen roker, maar bijzonder was dat twee geheel verschillende sectoren toch erg veel overeenkomsten kunnen hebben. De tabaksmarkt krimpt, sigaretten worden afgeraden in verband met de gezondheid en Nederland wil in 2040 compleet rookvrij zijn.
Daarnaast geldt voor beide sectoren strenge regelgeving die om de haverklap verandert en waar met velen op moet worden geanticipeerd. Tijdens het bezoek, op een reguliere werkdag, lag de complete fabriek stil: alle machines moesten worden aangepast volgens een nieuwe wet. Dit is een diepte-investering. Hoe herkenbaar?!

Natuurlijk vraag je jezelf af hoe tabaksfabrikanten het hoofd boven water houden. Hoe blijven ze hun producten verkopen? Wat moeten ze dan doen? Differentiatie en creatieve communicatie bood in de lastige tabaksmarkt een oplossing. Snuiftabak, kauwtabak en tabak zonder toevoegingen. Het laatste product groeit enorm hard en dat in een krimpende markt! Is de combinatie van de juiste communicatie en differentiatie het gouden ei?
Tijdens het bezoek werden erg veel vragen gesteld. Uit interesse, om wijzer te worden en om samen te leren hoe we kunnen werken aan een ieders sectorimago. Opmerkelijk was dat de woordvoerder bij elke kritische vraag in de verdediging schoot. Terwijl wij geen oordeel hadden over hun producten, wij waren enkel geïnteresseerd. Het zweet droop van zijn voorhoofd en de tabaksfabrikant liep rood aan. Hij voelde zich duidelijk aangevallen.
Gezien van de andere kant van de tafel was dit erg confronterend. Een open en eerlijk verhaal hoeft niet te worden verdedigd. Iedereen mag trots zijn op zijn werk. En onwetende mensen stellen vragen uit interesse en vaak niet vanuit een oordeel.

Hoe komt de tabaksfabrikant dan aan die indrukwekkende groeicijfers? Sampling! In veel landen is sampling van tabaksproducten legaal. Tijdens festivals en evenementen, wordt er massaal ‘gesampled’. Niet vertellen, maar laten beleven en ervaren. Zo werkt dat in de tabaksindustrie. Oftewel: laat de meute proeven!

Marjolein van Kilsdonk
Vrouw van een varkenshouder

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer