Biggen+meeste+baat+bij+IDAL
Achtergrond
©

Biggen meeste baat bij IDAL

Bijna drie jaar is het naaldloos vaccineren van biggen ingebed in de bedrijfsvoering van VOF Krabben in Mariënvelde. Elke week worden koppels van 400 biggen met de IDAL gevaccineerd tegen circo, PRRS en mycoplasma. Dat gebeurt met twee mensen en drie IDAL’s en het karwei kost zo’n drie uur. “Voor de biggen is het geven van slechts 0,2 milliliter vaccin aanzienlijk veiliger: entreacties zijn verleden tijd en de biggen bouwen een prima bescherming op”, zegt Tim Krabben. “IDAL geeft de zekerheid dat het vaccineren altijd even secuur en hygiënisch gebeurt. Overdracht van kiemen via een naald bij de jongste dieren is verleden tijd.”

Hans Neleman, varkensarts bij DAP Beltrum, wees Krabben in 2015 op de IDAL. Om een optimale immuunrespons op te wekken is met de naaldloze injectietechniek in de huid 90 procent minder volume van de entstof nodig, dan bij een intramusculaire injectie met een naald.

Demonstratie en vergelijkende test


MSD Animal Health demonstreerde op zijn bedrijf de IDAL en voerde een vergelijkende test uit met het circo-vaccin bij de biggen van drie weken leeftijd. Het effect in zijn kraamhok zag Krabben meteen: “De IDAL-gevaccineerde biggen bleven even actief en trokken goed door. De dieren die 2 milliliter via de injectienaald toegediend kregen, waren een dag futloos. Ze hadden echt te lijden van die vaccinatie. Het was voor mij meteen duidelijk dat het meegeven van bescherming anders kon en ook nog op een diervriendelijkere manier.”
Dat zichtbare bewijs overtuigde Krabben van het grote voordeel van naaldloze injectie. Drie van zijn medewerkers volgden in 2015 de IDAL-cursus, waarna ze op het subfokbedrijf zijn gestart met de circo-vaccinatie bij de biggen. Later dat jaar is ook de PRRS-vaccinatie via de IDAL erbij gekomen voor de zogende biggen.

IDAL ook bij zeugen


Op de thuislocatie houdt Krabben 630 fokzeugen voor de productie van TN50-, TN70- en Topigs 20-gelten. Vaccinaties bij de fokzeugen, zoals vlekziekte, parvo en griep gebeuren nog gewoon met de naald. Maar het vaccineren tegen PRRS gebeurt wel met de IDAL. Alle zeugen worden vier keer per jaar voor de voet weg gevaccineerd. “Dat gaat in alle rust en zeugen merken er amper wat van.”

Bekijk ook de praktijkbeelden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer