Nieuw+vaccin+en+test+oedeemziekte
Nieuws
©

Nieuw vaccin en test oedeemziekte

Voor bedrijven die problemen hebben met oedeemziekte is er een nieuw vaccin op de markt. Vepured het vaccin van Hipra verlaagt de uitval flink en levert en passant 4 kilo extra groei bij de vleesvarkens. Tegelijk met het vaccin biedt Hipra een test om het schadelijke verotoxine dat oedeemziekte veroorzaakt, op te sporen.

Bij gespeende biggen kan oedeemziekte soms voor een hoge uitval zorgen. Oedeemziekte wordt veroorzaakt door de E. Coli variant die verotoxine produceert (VTEC). De ziekte treedt meestal op tussen dag 5 en 14 na spenen.
Deze E. Coli is op veel bedrijven aanwezig, maar geeft lang niet altijd problemen. Waarom de VTEC de ene keer wel problemen geeft en de andere keer niet is niet altijd duidelijk. Veel factoren spelen een rol. Zoals weinig eten na spenen, veel stress, kwaliteit en samenstelling van het voer, gebruik van zinkoxide of antibiotica, een slechte waterkwaliteit en een slechte hygiëne. Ze kunnen allemaal een negatieve invloed hebben.

Heeft een bedrijf problemen met oedeemziekte dan kan de uitval onder de biggen flink oplopen. Daarnaast heeft het mogelijk effect op de voederconversie en groei. Hipra is daarom al 7 jaar geleden gestart met de ontwikkeling van een vaccin. "Dat moest voldoen aan een paar eisen”, zegt Irene Gale, Corporate Manager Piglets van Hipra. “Het moest al bij jonge biggen toepasbaar zijn, veilig zijn voor de biggen en een goede bescherming bieden tegen oedeemziekte.”

Vepured, het vaccin dat nu is ontwikkeld, kan al op twee dagen leeftijd worden toegepast. Ook als er maternale immuniteit is (via de biest) biedt het vaccin een goede bescherming van de biggen na spenen. Het vaccin bevat een aangepaste versie van het verotoxine dat E. Coli produceert. Dat verotoxine zit samen met een hulpstof (adjuvans) in het vaccin. In dit geval bleek een dubbele hulpstof het beste te werken.

De veldonderzoeken zijn in drie landen uitgevoerd onder verschillende condities en bedrijfssituaties. Het waren bedrijven met problemen door oedeemziekte. Door de inzet van Vepured werd het aantal biggen met oedeemziekte verlaagd van 5,1 naar 0,5 procent en de uitval werd verlaagd van 4 naar 0,3 procent. Het vaccin heeft daarnaast een effect op de groei van de vleesvarkens. Op de testbedrijven werd aan het einde een verschil gezien van vier kilo en lag de groei 23 gram per dag hoger.

Tegelijk met het nieuwe vaccin introduceert Hipra een test om meer zekerheid te krijgen over de besmetting met VTEC op het bedrijf. “De Ver0-Check, zoals de test heet, werkt met kauwtouwen”, zegt Annemarie Dirkzwager, Technical & Marketing manager Swine van Hipra. “Die verzamelen het speeksel van de varkens. Voor de test zijn dan vier druppels speeksel nodig die verzameld worden op een speciaal zogeheten FTA-kaartje. Hiermee is aan te tonen of de verotoxine voorkomt bij de biggen op het bedrijf. Samen met de klinische verschijnselen, krijg je hierdoor meer zekerheid dat VTEC ook de oorzaak is van de problemen. We willen de komende tijd veel informatie verzamelen via de test, zodat we beter kunnen adviseren over de inzet van het nieuwe vaccin.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer