%E2%80%98Regioproject+is+een+kans%E2%80%99
Achtergrond
©

‘Regioproject is een kans’

Het deelnemen aan het gezondheidsproject Gemert ziet Goan van Berlo als een kans. “Gezondheid op het eigen bedrijf heb je niet altijd zelf in de hand, de omgeving speelt ook een rol”, zegt de 38-jarige Van Berlo. “Uitwisselen van diergezondheidsinformatie met bedrijven uit de nabije omgeving benutten we voor het aanscherpen van onze bedrijfsvoering. Dat vergt openheid en onderling vertrouwen; een in gang gezet proces dat groeit.”

Sinds februari is hij één van de zeven varkenshouders in een gebiedscluster omzoomd met een varkensvrije zone van minimaal 1.300 meter. Het samenwerkingsproject is opgezet door varkensarts Maurice Moonen van DAC ZuidOost en het wordt ondersteund door MSD Animal Health. Samen met de varkenshouders richten zij zich twee jaar lang op het beheersen van via de lucht overdraagbare aandoeningen.

In één week
De gezondheidsaanpak op Van Berlo zijn bedrijf is sindsdien meer afgestemd op de omgeving. Het vaccineren tegen PRRS is daarvan een voorbeeld. “Zeugen vier keer per jaar voor de voet weg enten gebeurde bij ons al, maar nu wordt dat bij alle deelnemende bedrijven met zeugen in dezelfde week gedaan”, vertelt Van Berlo. “Iedere varkenshouder is echter vrij in de keuze van het vaccin.”

Daarnaast zijn op alle varkensbedrijven in februari en juni bloedmonsters genomen en onderzocht op PRRS, mycoplasma, App, circo en Influenza. De beginsituatie ligt vast en de tweede meting levert volgens varkensarts Moonen al iets meer informatie op. “De druk van mycoplasma in het cluster is laag. Opvallend is dat zelfs in zo’n klein gebied als dit de infectiedruk voor griep lijkt te verschillen tussen bedrijven in noord en zuid.”

Tussen de geijkte momenten door wordt ook relevante gezondheidsinformatie met elkaar gedeeld. “Blijkt uit sectie op een gestorven dier dat een bepaalde luchtweginfectie heerst, dan deel ik dat met alle projectdeelnemers”, zegt Moonen. “Ieder voor zich scherpt de hygiënemaatregelen op zijn bedrijf aan, zodat we samen de kiemdruk in deze regio omlaag brengen. Zo is een ziekte beter te beheersen. De gevolgen zijn minder heftig en de bedrijfsvoering is sneller weer normaal.  Uitroeien van een kiem is niet het doel van het project.”

Minder gedoe
Van Berlo verwacht de gezondheidsstatus van het zeugenbedrijf in De Mortel naar een hoger niveau te tillen door nog meer aandacht te geven aan de interne en externe biosecurity. "Zeker in perioden met een hoge infectiedruk in de omgeving is vooruitgang te boeken als je geïnformeerde bent en doelgericht maatregelen kunt nemen. Mede daardoor zal minder antibiotica ingezet worden bij zeugen, biggen, vleesvarkens en opfokzeugen. Het rendement van de extra inspanningen verwachten we te kunnen oogsten bij de vleesvarkens op ons bedrijf in De Rips.”

Bekijk ook de beeldreportage bij Van Berlo.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer