Praktijkverhaal%3A+mycoplasma+in+de+stal%2C+zonder+dat+iemand+het+door+had%2E
Nieuws
©

Praktijkverhaal: mycoplasma in de stal, zonder dat iemand het door had.

Varkens met mycoplasma hoesten meer, groeien vaak slechter en laten in het slachthuis aangetaste longen zien. Een mycoplasma-infectie herkent u meestal aan een droge kuch. Maar let op: mycoplasma kan soms ook maandenlang in uw stal aanwezig  zijn, zonder dat u het doorheeft! Varkensdierenarts Hans Neleman ondervond het in de praktijk. “Als ik het zelf niet had meegemaakt, had ik het waarschijnlijk niet geloofd.” Lees zijn verhaal!

Mycoplasma aanpakken
Natuurlijk wilt u mycoplasma zoveel mogelijk voorkomen. De infectie kan dan ook een behoorlijke economische schade aanrichten. Denkt u naast groeivertraging aan een slechtere voederconversie en hogere gezondheidskosten. Als u mycoplasma preventief wilt aanpakken,  is het verstandig om uw biosecurity tegen het licht te houden. Een goede hygiëne zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw dieren minder snel bloot staan aan infecties en daardoor minder afhankelijk zijn van hun afweersysteem.

Slimme maatregelen
Ook het stalklimaat kan van invloed zijn. Het is van belang dat uw varkens niet op de tocht staan en dat u slechte luchtcirculatie en te lage afdelingstemperaturen voorkomt.  Op onze biosecurityposter vindt u een overzicht van slimme maatregelen en tips.

De voordelen van naaldloos vaccineren
Een maatwerk vaccinatieschema vermindert de schade van een mycoplasma-infectie en houdt mycoplasma zoveel mogelijk buiten de staldeuren. Wanneer u uw varkens vaccineert, kunt u ook kiezen voor naaldloos vaccineren. Naaldloos vaccineren heeft een aantal voordelen. Zo toont wetenschappelijk onderzoek aan dat naaldloos vaccineren diervriendelijke is, dan vaccineren met een naald.

Verder lezen over mycoplasma? Bezoek onze website!

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer