Dikke+speenwijzer+boordevol+tips+en+handige+vuistregels
Nieuws
©

Dikke speenwijzer boordevol tips en handige vuistregels

Een goede speenfase levert meer op dan u denkt. Onlangs ontwikkelde MSD Animal Health in samenwerking met ForFarmers een speenwijzer.  In deze speenwijzer werkt u in vijf concrete stappen naar slimmer spenen toe. Het boekje staat bovendien boordevol tips, waarmee u direct mee aan de slag kunt op uw bedrijf. Snel aanvragen dus!

Biestmanagement
De eerste stap is goed biestmanagement. Het is zaak om pasgeboren biggen veel, vaak en vlug biest te verstrekken. Vooral voor biggen die het laatst worden geboren, is dit een uitdaging. In de speenwijzer vindt u onder meer tips om ook deze biggen tijdig van voldoende biest te voorzien.

Bijvoeren in de kraamstal
Stap twee gaat over het belang van bijvoeren in de kraamstal. Doordat zeugen steeds meer biggen krijgen en de gemiddelde bedrijfsgrootte van varkensbedrijven in 10 jaar tijd nagenoeg verdubbeld is, ontstaan er andere voerinzichten en arbeidsbehoeften. In de speenwijzer wordt deze evolutie verder toegelicht en geven we u drie redenen om sneller bij te voeren in de kraamstal. Kent u het handige ezelsbruggetje ‘VORK’ al?

Vuistregels vaccineren
De derde stap heeft betrekking op de gezondheid van uw biggen en varkens. Om uw dieren te beschermen tegen verschillende ziekteverwekkers, kan vaccineren een doeltreffende methode zijn. In de speenwijzer leest u wanneer u het beste kunt vaccineren. Ook staan enkele vuistregels uitgeschreven, voor als u tegen meerdere ziektes wilt vaccineren.

Speendip
Natuurlijk wilt u het maximale uit de speenfase halen. In stap 4 leert u hoe. U leest hoe u een speendip kunt voorkomen, maar ook welk gewicht bij welke speenleeftijd hoort. Naast vuistregels voor voer, wordt tevens beschreven hoe u om moet gaan met risicobiggen.

Maximale voeropname; betere weerstand
De speenwijzer  sluit af met een samenvatting: een overzicht met aandachtspunten voor de speenfase. Wie al die punten in de praktijk brengt, mag rekenen op een maximale voeropname en een betere weerstand voor zijn biggen. U kunt de speenwijzer ook via Niki Nuijten (niki.nuijten@merck.com) aanvragen.
En heeft u onze speenposter al? Een mooie blikvanger voor in uw stal!

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer