Gemakkelijk vaccineren in de groep

Vaccineren van zeugen in een grote dynamische groep, gaat volgens bedrijfsleider Ton van de Ven gemakkelijk met de naaldloze toediening met de IDAL. “Bij vaccineren met een naald hebben de zeugen het sneller in de gaten en is er meer onrust.”

De PRRS-vaccinatie van de biggen gebeurt op het bedrijf van Marcel Merkens in Ingen al drie jaar met de IDAL. Vorig jaar wilde bedrijfsleider Ton van de Ven het liefst de IDAL ook bij de zeugen gaan toepassen. Mede omdat ze wilden overstappen op het voor de voet weg enten van alle zeugen tegen PRRS. Van de Ven twijfelde echter of het vaccineren met de IDAL bij de zeugen wel ging lukken.

Vorig jaar op de LIV in Venray sprak hij daar Jos Broere, accountmanager bij MSD Animal Health over aan. Broere heeft toen het gebruik van de IDAL bij de zeugen gedemonstreerd. “Een zeug heeft natuurlijk langere haren en meer spek dan een big”, zegt Broere. “Maar er zijn genoeg plekken waar nauwelijks haar of spek zit en je de IDAL goed kunt gebruiken. Onder de staart naast de vulva, op de uier, of eventueel achter de oren. Al die plekken zijn goed bruikbaar.”

Na de demonstratie was Van de Ven overtuigd en inmiddels gebruikt hij de IDAL al bijna een jaar voor de zeugen. De IDAL huurt hij van MSD tegen 500 euro per jaar. Na iedere 10.000 doses wordt de IDAL geruild, zodat de werking altijd gewaarborgd is. Bij de overstap naar de IDAL werd er ook geschakeld van een dood naar een levend vaccin. Dat scheelt per dosis circa 50 eurocent.

De overschakeling van het 6/60 schema naar het voor de voet weg vaccineren is volgens Van de Ven positief uitgepakt. Door 4x per jaar alle zeugen te vaccineren hoeven de zeugen niet uitgezocht te worden en loop je geen risico dieren te missen. Ook is er dan geen risico dat het PRRS virus in subgroepjes achterblijft. “De PRRS-situatie op het bedrijf is nu rustig. De betere paraplu helpt. Al redt je het daarmee niet als de rest van het management niet klopt. We gaan binnenkort met verklikkerbiggen kijken hoe het ervoor staat. Misschien kunnen we wel afstappen van de PRRS-vaccinatie bij de biggen. Waarbij we ons wel realiseren dat PRRS een grote schademaker is.”

Bekijk de ook de beelden bij bedrijf in beeld.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer