Utrecht helpt bij ontwikkelen PED-vaccin

Omdat het zeer besmettelijke PED-virus in Noord-Amerika zo heftig tekeer gaat, heeft Farmaceut MSD Animal Health besloten een vaccin daartegen te ontwikkelen. Effectieve PED-vaccins zijn op dit moment nog steeds niet beschikbaar.
MSD werkt bij de ontwikkeling van het nieuwe vaccin nauw samen met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht (FD-UU). Dit instituut heeft decennia lang ervaring met virusonderzoek en kan essentiële input leveren voor de ontwikkeling van een PED-vaccin.
Het virus laat zich volgens Viroloog bij de FD-UU, professor Peter Rottier, moeilijk vermeerderen in celkweek. Door vooruitgang in technieken verwacht hij dat dat wel gaat lukken. Dit ontwikkeltraject gaat volgens de samenwerken partijen zeker een jaar duren. Begin 2015 zou een effectief PED-vaccin beschikbaar moeten zijn.

De varkenshouderij in Amerika en Canada kampt met de desastreuze gevolgen van het PED (Porcine Edipemische Diarree) virus. Het virus is zeer besmettelijk en waart er sinds 2013 rond. Bij besmette bedrijven veroorzaakt het bij zeugen en vleesvarkens vooral braken en diarree en zorgen voro groewivertraging en verminderde uniformiteit. Onder zogende biggen tot een leeftijd van 14 dagen kan een PED-virusinfectie gepaard gaan met 30 tot 100% sterfte. Behandeling van virusinfecties is in principe niet mogelijk en het ontbreekt nog steeds aan effectieve vaccins. Alleen via preventieve maatregelen en strikte hygiëne is de virusverspreiding te voorkomen.
Lees ook uitbraken PED in VS.

En lees ook Weinig kennis over virale darminfecties.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer