Luchtwasser indicator voor bedrijfshygiëne

Het schort in de varkenshouderij aan procesmanagement, stelt Maurice Ortmans, directeur bij Inno+. “Als je inzicht hebt in de processen op je varkensbedrijf kom je bij het analyseren van problemen sneller bij de bron uit. Meten is weten en kennis geeft kracht. Je kunt écht doelgericht maatregelen nemen, waardoor het rendement gegarandeerd verbetert.”

Zo is er ook een duidelijke relatie tussen processen bij de productie van varkens en het bedrijfszeker wassen van stallucht. “Een luchtwasser is een indicator van de hygiënestatus op een varkensbedrijf. Het centrale ventilatiekanaal naar de wasser is als het ware het riool van de lucht uit afdelingen met varkens”, legt Ormans uit. “Naast ammoniak zitten daarin ook stofdeeltjes, kiemen, gisten en schimmels. In de luchtwasser kunnen gisten bijvoorbeeld slijmvorming veroorzaken, waardoor de werking van de wasser in het geding komt.”

Volgens Ortmans zie je zoiets vaker op varkensbedrijven met een brijvoerinstallatie en de ondernemer het niet al te nauw neemt met de voerhygiëne. “Vooral bij het verstrekken van eiwitrijke voeders en het niet vaak genoeg grondig reinigen van de voerinstallatie zorgen gisten voor ellende. Zo is het totale voerproces niet beheersbaar en dit zie je terug aan een haperend functioneren van het luchtwasproces.”

Varkenshouders die met succes voer op hun bedrijf fermenteren hebben dat proces juist strak geregeld. Elke batch starten ze brandschoon op, het proces gebeurt precies bij de juiste temperatuur en pH. Ze meten, weten en stellen eventueel bij. Zo elimineren ze problemen en wordt het eindresultaat voorspelbaar goed. “Daarom adviseer ik varkenshouders die regelmatig kampen met een verstopte luchtwasser om de processtappen in de varkensstal in kaart te brengen om de werkelijke oorzaak van het hygiëneprobleem op hun bedrijf te vinden.” 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer