Homogeniteit brij testen

Homogeen brijvoer is van belang voor goede resultaten met de varkens. Bij het uitstromen in een lange trog mag het brijvoer niet ontmengen.
Om een maat te hebben voor de uitstroomsnelheid en uniformiteit van het brijmengsel heeft Agrifirm de Brij-O-Meter ontwikkeld. Door een monster van de brij in de pijp te storten is te zien hoe ver de brij in een bepaalde tijd uitstroomt. Daarbij is dan tevens heel goed de homogeniteit te beoordelen.

Met de Solide-Index kan Agrifirm op basis van de eigenschappen van de grondstoffen berekenen of een brijvoermengsel homogeen zal zijn. In de praktijk wijkt dit natuurlijk toch wel eens af, zegt Rob van de Veerdonk, adviseur bij Agrifirm. De samenstelling van de grondstoffen kan wisselen en ook het type brijvoerinstallatie (restloos of niet), type pomp en meng- en inweektijden hebben invloed op de homogeniteit van het brijvoer. “Dat hebben we op een aantal bedrijven in de praktijk ook gemeten. Op verschillende plekken aan de trog zijn de gehalten aan ruw eiwit en energie niet gelijk verdeeld.”

Om zekerder te zijn van een homogeen mengsel heeft Agrifirm een bijproduct ontwikkeld waarmee de homogeniteit goed is te sturen. Het product heet Solide Energie Stabilisator (SES). Het is gemaakt via het Air-line procedé waarbij er specifieke plantaardige oliën en vetten zijn toegevoegd tijdens het proces. Deze producten zitten in de brok, waardoor er geen nadelen zijn voor de loopeigenschappen.

Het hoge EW-gehalte van 1,45 is daarbij een voordeel in de zomer. Met een kleine extra hoeveelheid is het energiegehalte van de brij te verhogen.

Het afgelopen jaar is SES uitgebreid getest op een aantal praktijkbedrijven. Met de Brij-O-Meter werd daarbij gemeten of de uitstroomsnelheid en uniformiteit verbeterden. Dat bleek het geval. De resultaten van de vleesvarkens verbeterden ook. Gemiddeld op alle bedrijven, steeg de groei met 35 tot 45 gram en de EW-conversie daalde met 3 tot 6 punten, de grootste verbetering werd behaald bij de beren.

Een verklaring voor de betere resultaten is dat varkens vaak op dezelfde plek aan de trog staan te vreten. Van de Veerdonk: “We hebben daartoe metingen gedaan. Dan zie je dat dezelfde varkens bij iedere voerbeurt geregeld op dezelfde plek staan. Vooral de varkens in het midden van de trog staan op dezelfde plek. Is de brij niet homogeen dan krijgt het ene varken meer energie en minder eiwit en een ander varken minder energie en meer eiwit binnen. Dat komt de resultaten niet ten goede.”

Meer over homgenere brij bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer