Dubbele plus fermenteren

Gefermenteerd voer levert een dubbele plus op, vindt varkenshouder Willy van Mil. De biggen krijgen warmer brijvoer en ze kunnen het voer gemakkelijker verteren. Maar ook het milieu vaart er wel bij. 

Twee jaar geleden heeft Van Mil flink geinvesteerd om fermenteren op zijn bedrijf mogelijk te maken. Er was 100.000 euro nodig voor de fermenttanks, warmwatervoorziening en aanpassingen in de voercomputer. De varkenshouder heeft daar nooit spijt van gehad. De voordelen zijn daarvoor groot genoeg. 

De biggen krijgen 35 procent ferment in hun brijvoer en starten veel gemakkelijker op. De uitval is nu nog maar 0,9 procent bij zowel de biggen als vleesvarkens en de medicijnkosten zijn dan ook flink gedaald. De groei van de Piétrain-vleesvarkens is dan misschien wel niet indrukwekkend met 760 gram per dag, de voederconversie van slechts 2,35 is dat wel.

Een bijkomend voordeel van fermentatie blijkt de lagere ammoniakuitstoot te zijn. Dat merkt Van Mil aan de lagere spuiwaterproductie. Die ligt bij de vleesvarkens bijna 50 procent lager en bij de gespeende biggen zelfs 80 procent.

Volgens Van Mil moet je voor goede resultaten zorgen voor schone fermenttanks. Hij reinigt de tanks handmatig en heeft in twee jaar tijd nog nooit een mislukte fermentatie gehad.

Bekijk ook de beeldreportage.

Lees verder Strakke aanpak fermenteren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer