Vuurproef op brandveiligste kunststofrooster

In de kern veranderde Nooyen Pig Flooring niets van de gecoate roosters voor kraamhokken. Wel is de coating zo samengesteld dat het de meest brandveilige kunststofroosters zijn. Het rooster voldoet aan de brandveiligheidsklasse Bfl-S1.

Gerben Nooyen gaf aan trots te zijn om na twee jaar experimenteren dit brandveilige en duurzame kunststofrooster op de markt te kunnen brengen. “Olieproducten branden nu eenmaal, maar wij willen niet dat ons product bijdraagt aan brand. Bovendien moet de levensduur minimaal 15 jaar zijn.” De combinatie is gevonden in de draadstaal roosters met bijzondere coating.

Het verschil in brandbaarheid bootst Nooyen na middels een vuurproef. Op een betonnen ondergrond liggen twee roosterelementen op stenen. Naast de supercoated rooster gaat hij de volkern kunststofrooster van eigen makelij tegelijkertijd met een gasbrander te lijf. Bij de brandveilige rooster ontstaan wat roetdampen en kleurt het oppervlak van de rooster door de vlam roetzwart. De buitenkant verkoold, maar sluit Nooyen de gaskraan van de branders, dan dooft het vuur direct.

Hoe anders gaat het bij de volkern kunststofrooster. Wat eruit ziet als een flakkerend kaarsvuur, verandert binnen enkele minuten tot een kleine vlammenzee. Smeltend plastic hangt brandend onder de roostervloer. Gaten komen in het rooster en uiteindelijk zakt het door. Nooyen: “Een stalbrand is nooit 100 procent te voorkomen, maar als onze brandveilige roosters daarin liggen, dan is de vloer nog volledig intact en veilig te betreden. En dat is voor de brandweer en opruimers ook een enorm pluspunt.”

Nooyen noemt zich trendsetter in de roosterproductie. “Daarom gaan wij alle gecoate roosters die bij ons vertrekken voorzien van de brandveilige coating. De kostprijs is door ontwikkelkosten en de coatingprijs iets hoger”, merkt Gerben Nooyen op. “In de introductiefase nemen wij deze meerprijs echter voor onze rekening. Wij zijn zo trots op deze ontwikkeling en rekenen op een kentering in de keuze voor brandveilige roosters. Bij nieuwbouw is dat al een eis volgens het Bouwbesluit. Bovendien draagt het brandveilig huisvesten van varkens bij aan een positief sectorimago.”
 

Lees meer over de eerste varkenshouder die deze brandveilige roosters gaat gebruiken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer