Straal uit: wij mogen er zijn!

De handel in landbouwproducten globaliseert. Protectiemaatregelen verdwijnen. Grote voedselstromen zullen deel uitmaken van de toekomst: op de vruchtbare plaatsen wordt volop voedsel verbouwd en getransporteerd naar de vraagmarkten waar de economische welvaart stijgt (Azië). Dit is in een notendop een toekomstschets van voormalig landbouwminister Cees Veerman. Hij ventileerde dit tijdens het brijvoersymposium van De Heus Voeders op 12 november in Sint-Michielsgestel.

De varkenshouderij is een mondiale activiteit en in dat perspectief stelt Nederland niet veel voor. Veerman: “Om hier de sector in de benen te houden is het produceren van onderscheidende kwaliteit noodzakelijk; het beter doen dan de rest en dat ook laten zien. Varkensbedrijven moeten zichzelf in de etalage van de maatschappij zetten. Laten zien dat het eerlijk varkensbedrijf is, het goed geleid wordt er met respect voor het dier gewerkt wordt.”

Ook de gezondheidscultuur in Nederland en Noordwest-Europa is een feit. Hierop kunnen ondernemers inspelen met vers, smakelijk en authentiek. “Ondernemerschap is breder kijken dan je eigen bedrijf en kiezen. Je gaat ervoor of niet. Puur vakmanschap in combinatie met kennis en ondernemerschap is de enige redding om varkenshouder te kunnen blijven. Wees trots op uw beroep en u bent de enige die uw eigen bedrijf overeind kan houden.”

De sector moet zichzelf ook overeind gaan houden. Dit betekent het vertrouwen zien te winnen van de maatschappij. “Laat zien wat je doet. Mensen vragen niet waar varkensvlees vandaan komt, jullie zullen het zelf moeten vertellen. Daarbij is pittigheid nodig. Strijd met gelijke wapens als de partijen gebruiken die jouw sector willen bestrijden. Straal uit: wij mogen er zijn.”

Meer over het brijvoersymposium.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer