De ene kunststof brandt, de andere niet

Het ene isolatiepaneel is het andere niet. Sommige kunststof isolatiematerialen hebben sterk brandwerende eigenschappen, andere materialen hebben juist negatieve effecten bij brand. Dat bleek tijdens het Fire Seminar op 29 oktober in Amersfoort.

Bij nieuwbouw nemen de eisen aan zowel de isolatiewaarde van een gebouw als de brandwerendheid toe. De hogere eisen aan de isolatiewaarde kunnen betekenen dat het isolatiemateriaal steeds dikker en daarmee zwaarder wordt. Met gevolgen voor de constructie van de gebouwen. Dat is te voorkomen door nieuwe (kunststof) isolatiematerialen te gebruiken die bij dezelfde dikte aan de hogere eisen voldoen.

In de bouwvoorschriften zijn de eisen aan de brandveiligheid de afgelopen jaren flink toegenomen. Daarbij eisen verzekeraars soms een nog hogere brandklasse om zo de schade bij brand te beperken. Bij de kunststof isolatiematerialen zijn er veel verschillen in de brandveiligheid. De materialen PIR en PF hebben daarbij goede brandwerende eigenschappen. Bij een brand verkoolt de buitenlaag van deze materialen. Deze koollaag beschermt het onderliggende isolatiemateriaal en dat vertraagd de brand. Daarbij smelt het materiaal niet en is de rookproductie gering.

Naast toepassing van brandwerende isolatiematerialen is het bij de bouw van een stal of een ander gebouw, nodig om brandveiligheid al bij het ontwerp mee te nemen. Dat betekent bijvoorbeeld het opdelen van een gebouw in compartimenten met de daarbij behorende branddeuren. Ook het ventilatiesysteem moet hierbij onder de loep worden genomen.

Lees hier het verslag van de brandveiligheidsbijeenkomst.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer