Wisselende varkensprijs nekt continuïteit

Vion Food gaat versneld aan de slag om een evenwichtiger prijssysteem voor slachtvarkens in de markt te zetten. Om meer continuïteit te realiseren, de vleesmarkt beter te bedienen en kosten te besparen streeft de vleesverwerker naar een stabielere varkensprijs voor zijn vaste leveranciers. Eind dit jaar zet Vion de eerste stap naar een evenwichtig prijssysteem.

De wekelijks vast te stellen varkensprijs en de invloed op het leverpatroon is de vleesverwerker al veel langere tijd een doorn in het oog. Eén cent prijsverlaging leidt tot inkomstenderving van honderden euro’s bij de varkenshouder, die op dat moment varkens levert. 

Jaren terug heeft Vion Food al te kennen gegeven om te werken aan een andere prijssystematiek waarbij prijzen voor meerdere weken tot enkele maanden worden vastgesteld. Achteraf zouden leveranciers van varkens een eventuele correctie op de betaalde varkensprijs over die periode. Een dergelijk prijssysteem zou rust geven en een positieve invloed moeten hebben op de continuïteit en kwaliteit. Tot op heden is het nog steeds niet praktijkrijp.

Aanleiding om versneld te komen met een nieuw prijssysteem zijn de recente onregelmatigheden bij de vaststelling van de beursprijs voor vleesvarkens. Dit heeft flinke negatieve effecten opgeleverd voor de continuïteit in de bedrijfsvoering bij Vion. Een groot aantal varkenshouders reageert nog steeds op prijsschommelingen door leveringen naar voren te halen of uit te stellen. Dit leidt tot discontinuïteit in de productie en verlies van rendement. Behalve de van week tot week variërende aantallen varkens, ontstaan er ook verschillen in kwaliteit. Het gevolg is dat Vion Food veel extra inspanningen doet en productiekosten en kosten bij de afzet maakt om de afnemers van vlees en vleesproducten optimaal te bedienen.  

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer