Akkoord sector en overheid blijft uit

NVV en LTO hebben op 26 augustus geen akkoord bereikt met EZ-staatsecretaris Sharon Dijksma over de crisis in de varkenshouderij. Het was volgens Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma (LTO Varkenshouderij) een pittig gesprek.

Dijksma is bereid te kijken naar het verlagen van de keuringskosten. Maar ze gaf ook aan niet te willen tornen aan het terugdraaien van regels, die de Nederlandse varkenshouders de laatste jaren op enorme kosten hebben gejaagd.

Jansen en Douma gaan het gesprek terugkoppelen met hun achterban. Jansen en Douma:  "Met de leden zullen wij bepalen of wij ons neerleggen bij de uitkomsten van het gesprek en of we acties gaan voeren en zo ja, hoe we dat gaan doen. De leden hebben daarin het laatste woord." 

Volgens Dijksma moet onder ogen worden gezien dat er niet meer varkenshouders bij moeten komen in Europa, met nog meer varkens. Dat zou volgens haar de opbrengsten van varkensvlees en biggen verder verminderen.

Jansen en Douma benadrukken dat in het vitaleringsplan, waarin de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) sinds enkele maanden samenwerkt met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank, serieus gekeken wordt naar het reguleren van het aanbod. 'Dit is lange termijn, waarmee we sowieso doorgaan, dat neemt niet weg dat er op korte termijn oplossingen moeten komen voor onze varkenshouders. En daar heeft Dijksma geen toezeggingen over gedaan. We gaan nu overleggen met onze leden wat onze volgende stap zal zijn."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer