Tien Nederlandse zeugenstapels verdwenen

China is en blijft varkensland nummer één op de wereld met ongeveer de helft van alle mondiaal gehouden varkens. Toch daalt het aantal zeugen er al jarenlang in rap tempo als gevolg van hoge productiekosten en veel te lage opbrengstprijzen en dierziekten. 

Bij de krimp gaat het in China meteen om enorme aantallen. Zo verdwenen er alleen al in het eerste half jaar van 2015 circa 3,9 miljoen zeugen. In mei en juni werden weer ruim 700.000 zeugen minder geteld. Dit aantal is omgerekend ongeveer 70 procent van alle zeugen die momenteel in Nederland worden gehouden.

Sinds de daling van het aantal zeugen startte (in 2013) is de Chinese zeugenstapel afgenomen van 50,5 miljoen naar het huidige aantal van 39,8 miljoen zeugen (-21 procent). Oftewel: tien keer het aantal zeugen dat in Nederland in productie is, is vedwenen.

Deze enorme teruggang in de Chinese zeugenhouderij en dalende bigproductie heeft natuurlijk ook effect op de varkensvleesproductie. Werden er in 2013 nog 444,4 miljoen vleesvarkens in China gehouden, nu zijn er dat nog 387 miljoen. Dit is een afname van bijna 13 procent. Hieruit blijkt dat de bedrijven met de gemiddeld minder productieve zeugen het veld hebben geruimd. Locaties met meer dan 2.000 zeugen worden nog wel overgenomen door grotere ondernemingen, maar de kleinere (familie-)bedrijven staan leeg.

Na twee slechte jaren is het herstel van de varkenvleesprijzen sinds maart ingezet. Dit biedt perspectief voor varkensvlees exporterende landen.

Dit meldt the pig site.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer