Omgeving VERSUS varkensbedrijf

Helaas schrijf ik deze tegenstelling al op, terwijl de betreffende varkenshouder dit ook echt niet wil. Het betreft een ondernemer met een zeer net varkensbedrijf. Tientallen jaren leefde hij in samenhorigheid met zijn directe omgeving. Toch verandert de sfeer tussen hem en zijn omgeving radicaal na een vergunningsaanvraag. 

De verandering op zijn bedrijf is niet extreem, maar de reactie uit de nabije omgeving echter wel. Er worden buurtbijeenkomsten georganiseerd die over zijn varkensbedrijf gaan. Feiten worden uit elkaar getrokken. Een klachtengolf komt op hem af.
Ook zijn gezin blijft niet gespaard. Mag mijn kind daar wel afspreken? Tijdens het winkelen wordt er bewust iets te hard gezegd “daar heb je die stinkboerin”, bij verjaardagen waar hij jarenlang welkom was wordt hij nu gemeden enzovoort. Deze impact van invloeden en aantijgingen vind ik extreem, lomp en niet normaal. Is dit de individualisering van de samenleving?

De weerbaarheid van veel ondernemers is gelukkig groot, als tenminste niemand aan zijn kinderen of vrouw komt. Je ziet dan ook veel varkenshouders met lastig te beantwoorden vragen rondlopen. Waar had ik het anders moeten doen? Hoe houd ik contact met een hele woonwijk en mijn directe omgeving? Hoe kan ik het voor iedereen goed doen, terwijl dat eigenlijk onmogelijk is? Kom ik nog wel tot een oplossing? Is er een oplossing? Wat doet deze extreme reactie op mijzelf en op mijn gezin? Wil ik dit?

Het zijn veel vragen waarop in de dagelijkse praktijk geen duidelijke richting is te geven. Moeten al deze bedrijven worden verplaatst? Is hier wel geld voor? Hoe kunnen we als sector meer draagvlak creëren, zodat er meer basis komt voor discussie dan voor hetze? Welke inspanning zou een omgeving moeten doen? Is dit het gevolg van vrije meningsuiting?

Één oplossing is er vaak niet, welke oplossingen zijn er dan wel? Wat kan de sfeer in een omgeving zo snel om laten slaan? Een verandering van buren kan een flinke impact hebben op de leefbaarheid voor een varkensbedrijf. Welke bescherming krijgt deze ondernemer en zijn gezin dan? In Den Haag, provinciehuizen en plaatselijke politiek zal het wel stil blijven. Of zou stichting SIRE voor onze sector op durven komen?

OVER SIRE
SIRE is een onafhankelijke stichting die maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht brengt, bespreekbaar maakt én agendeert bij het Nederlandse publiek, opinieleiders en besluitvormers.
SIRE wil mensen wakker schudden, aan het denken zetten en laten beseffen dat bepaalde kwesties niet uit het oog verloren mogen worden. SIRE wil zo bijdragen aan een vitale en betrokken samenleving. SIRE zet hiertoe, met de belangeloze hulp van de communicatiebranche, multimediale campagnes in.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer