Eigen beren voor bedrijfs-ki

Johnny Bull uit het Gelderse Horssen past sinds negen maanden bedrijfs-ki toe op zijn gesloten varkensbedrijf van 1.400 fokzeugen en 14.000 vleesvarkens.

Het bevalt Bull prima. Hij bespaart tien euro per zeug per jaar en hij verwacht meer uniformiteit bij de vleesvarkens te krijgen.
Frank van Haaren van Topigs heeft zijn tempoberen uitgezocht in Frankrijk. TPI index en vleeskwaliteit zijn de belangrijkste criteria bij de keuze van de beren.

Wekelijks levert Bull honderd vleesvarkens aan een plaatselijke slager. Hierbij is uniformiteit een voornaam selectiecriterium. Dit was een belangrijke reden om voor bedrijfs-ki te kiezen.

Genetische vooruitgang haalt hij binnen door de aankoop van fokgelten. Deze koopt hij aan op een leeftijd van 23 kilo. De beren verwacht hij elke 18 maanden te vervangen door betere beren. Dus ook hier gaat hij genetisch vooruit.

Zelf de regie houden, loopt als een rode draad door de bedrijfsvoering van Bull. Naast zijn eigen tempoberen bouwt hij in eigen beheer. Varkens vervoert hij met een eigen vrachtwagen. Mestafzet voornamelijk bij akkerbouwers in de buurt. Zijn eigen voer stelt hij samen met droge en natte bijproducten.

Om het werk rond te zetten op zijn bedrijf werft hij goede medewerkers en geeft ze verantwoordelijkheid voor specifieke taken. En dan komt het goed, is het moto van Bull.

Dit ziet hij ook aan de resultaten. Op dit moment speent hij 13 biggen per worp en 31,2 biggen per jaar. Opmerkelijk om bij deze goede resultaten nog de stap naar bedrijfs-ki te maken. Bull: “Door te kiezen voor een gespecialiseerd bedrijf, De Grote Laak Steinvoort, die het winnen en verwerken van sperma voor hun rekening nemen, ben ik verzekerd van goed sperma. De resultaten zijn zelfs nog iets verbeterd, sinds ik ben overgestapt op bedrijfs-ki.” 

Kijk voor meer beelden bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer