PIG: Productiviteit, Informatie en Global

Big data geven de varkenshouderij richting 2025 een flinke boost. De techniek gaat vooruit, wordt goedkoper en de toepassingsmogelijkheden nemen toe. “Daarom moeten we ook goed nadenken over het inzetten van informatie voor een zorgvuldige varkenshouderij in de toekomst”, zei Louise Fresco voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. “Bovendien is techniek te benutten om begrip te kweken voor de varkenshouderij bij het grote publiek. Consumenten betrekken bij de varkensbedrijven door informatie over de productiewijze op een eerlijke wijze te brengen. Dan doet de schaalgrootte er niet toe omdat mensen ook wel snappen dat omvang nodig is om investeringen te kunnen doen.”

Ruim 300 mensen waren bij de jaarbijeenkomst van Coöperatie Topigs op 18 mei in Arnhem waar Fresco present was.

Haar betoog versterkte Fresco aan de hand van het woord PIG. De P staat volgens haar voor het inzetten van techniek voor het verbeteren van de productiviteit en prijs. De I van informatie omschrijft Fresco als smart pig of internet of pigs: “Alle factoren worden gecontroleerd. Niet alleen om de dierlijke productie te verbeteren maar ook om de emissies te beperken of uitstoot van mineralen met mest te verminderen.”

De G van global legt zij uit als wereldwijde handel en globale kringlopen van grondstoffen. “Veevoer mag niet concurrerend zijn voedsel voor mensen en mest moeten we weer tot waarde brengen.” Maar ook hamert zij op een wereldwijde One Health in het post antibioticatijdperk. Zorgvuldig omgaan met de inzet van middelen bij de productie van voedsel.”  

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer