Bankambitie verwezenlijkt

Voor Koen van Bergen (1970) was al vroeg duidelijk dat zijn toekomst in de varkenshouderij zou komen te liggen.

Tijdens zijn studie aan de HAS stak de in Geffen geboren Van Bergen zijn ambities niet onder stoelen of banken: hij zou bij de Rabobank gaan werken. Hij kent de praktijk van de varkenshouderij van binnen uit. Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf met varkens en koeien. De ambitie om het bedrijf over te nemen en te specialiseren in de varkenshouderij, heeft hij heel even gehad. Tijdens zijn studieperiode werkte hij bij een bedrijf met 350 zeugen en een bedrijf met 2.500 vleesvarkens. Zijn conclusie: het ouderlijk bedrijf was te klein. Bovendien groeide zijn belangstelling voor het financieren van ondernemingen.

Na de HAS-studie startte Van Bergen als verkoopadviseur bij een diervoederproducent. “Toen de kans zich na 3 jaar voordeed, stapte hij in de wereld van bankieren. Van lokaal en regionaal opererende Rabobanken werkte Koen zich op tot landelijk sectormanager Agri &Food met aandachtsgebieden varkens en mest.

Nu ondersteunt hij onder meer lokale banken, gaat hij mee de boer op, schoolt hij lokale medewerkers bij en verzorgt hij inleidingen. Een belangrijke onderdeel van zijn werk is het overleggen met alle partijen in de keten zoals de POV, verwerkers, retailers, overheden en NGO’s. “Als huisbankier willen wij de verbindende factor in het netwerk zijn; de chemie tussen partijen stimuleren om een eenheid te vormen. Verder faciliteren wij ondernemers om hun ambities waar te maken.”

Over zijn aandachtgebied mest, zegt Van Bergen: “Financieren van mestverwerking is voor de Rabobank geen probleem. Voor goede plannen met bewezen technieken en een geborgde aanvoer en afzet is er geld. Wij rekenen met 18 tot 20 euro per kuub mestkosten bij begrotingen van varkensbedrijven in de concentratiegebieden. Als een veebedrijf alle mest op een duurzame en verantwoorde wijze verwerkt, dan vinden wij dat deze voorlopers ook vrijgesteld kunnen worden van het hebben van dierrechten. Je moet deze ondernemers belonen. Staatssecretaris Dijksma laat met de POR-regeling zien dat zij ook die kant op wil.”

Lees ook Van Bergens column: een haperende mestmotor.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer