Uitwendig de kachel inwendig Berenburg

Wat een fantastisch weekend. Voorjaar. Na het varkens voeren lekker in de tuin aan het werk. Daarna in dezelfde tuin genieten van het zonnetje. Als het wat frisser wordt steken we de terraskachel aan om het genot nog wat te verlengen. Uitwendig de kachel, inwendig Berenburg om de zaak te verwarmen.

Heerlijk zo’n zondag. Langzaam begin ik me toch voor te bereiden op een nieuwe week. Morgen op tijd beginnen om de zaak hier goed aan de gang te krijgen. Rond de middag vertrek ik naar Noorwegen. Dan wil ik de boel thuis wel op orde hebben. In Noorwegen heb ik een aantal vergaderingen voor de boeg.

De rest van de week druk met selectie van opfokzeugen en de zorg om de mest af te zetten. Dat is dit jaar een hoofdpijndossier. Samen met de huidige prijsniveaus van de varkens geeft dit de nodige kopzorgen. Nu is er in de varkenshouderij altijd wel iets om over te klagen, maar ik ervaar het momenteel toch als uitzonderlijk lastig.

Al een tijdje zijn we bezig met de jaarvergadering van coöperatie Topigs. We zijn druk bezig om onze coöperatie meer inhoud te geven. Ik realiseer me dat het een luxe is om een marktaandeel van 75 procent te hebben. Welk bedrijf heeft dat!

Toch is de betrokkenheid van de Nederlandse varkenshouder niet meer vanzelfsprekend. Dat is een verandering waarop we moeten inspelen. Hoe en wat, daar denken we over na en bespreken we over met onze ledenraad. Ik ben benieuwd waar we gaan uitkomen.

De wereld is dynamisch en dat geldt zeker voor de fokkerijwereld. Als Topigs Norsvin merken we dit elke dag. We zorgen zelf voor snelle verandering in onze organisatie en streven naar de snelste genetische vooruitgang met behulp van moderne technieken. Ja, dan zet je natuurlijk de wereld op zijn kop. Kortom: het wordt vast weer een mooie week.

Maar eerst leg ik nog een stuk hout op het vuur en schenk mij een nieuwe Berenburg in.

John Lorist,
Voorzitter coöperatie Topigs
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer