PR met Passie

Het is alweer meer dan 20 jaar geleden dat ik een kraamafdeling binnenstapte bij een jonge varkenshouder. Verrast was ik door wat ik zag en zat vol vragen. Het verbaasde mij waarom ik eigenlijk zo weinig meer wist van de varkenshouderij en dat een varkenshouder met zoveel passie voor zijn dieren zorgde: het is een manier van leven.

Tja, met die jonge varkenshouder van toen ben ik getrouwd. Als je zo goed voor je dieren zorgt, ben je ook een goed mens. Lekker flexibel omdat er altijd wel een probleem opgelost moet worden en het nooit gaat zoals het gepland is. Die nuchterheid vind ik (h)eerlijk. Een totaalpakket waar een varkenshouder ongelofelijk trots op mag zijn. En zoiets mag en moet verteld worden. Het eerlijke en trotse verhaal. PR, ook al klinkt dit weer als reclame. Dat is het niet want daarvoor is de varkenshouder volgens mij vaak te nuchter. 

Onlangs kampeerde een scoutinggroep uit Emmen een weekend in de paardenwei. Stukje gras, waterkraan, houten palen, touwen, tenten en een kampvuur en ze hadden een prachtweekend. Wel waren de kinderen erg verbaasd dat wij in het weekend werkten. Ze waren nieuwsgierig en kregen natuurlijk een rondleiding. Onze varkens zien er gezond uit en hebben het luxe, vonden ze. Ook noemden ze de beren voor de zeugen ze een heuse catwalk. Na de rondgang kregen ze een varkenswuppie en een warme kop chocolademelk en had ik voor mijn gevoel weer sector-PR verricht.

Waarom ik dit doe? Ik vind het belangrijk dat kinderen weten hoe varkens werkelijk leven op ons bedrijf. Ik wil mijn eigen verhaal vertellen en dat niet overlaten aan informatie in de schoolboeken. Zichtstallen vind ik daarom ook een geweldig initiatief. Ik bewonder zichtstalhouders; op hen moeten we met zijn allen heel zuinig en trots zijn. Niet iedereen heeft immers de mogelijkheid, tijd of passie om mensen te ontvangen en te voorzien van informatie. Om hen te ondersteunen bij hun misssie is echter wel geld van ons nodig. Laten we er daarom samen voor zorgen dat we de gesmeerde PR-motor laten draaien. Onze spaarpot is ondergebracht bij de POV en ik heb mijn donatie al overgemaakt. U ook?

Sabine Grobbink
Varkenshoudster
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer