Goed doseren kun je leren

Doseerapparaten voor drinkwatertoevoegingen; haast elke varkenshouder heeft er wel één of meerdere geïnstalleerd. Maar de frequentie van gebruik verschilt sterk evenals de gebruikerservaringen.
De voordelen van drinkwatertoevoegingen zijn er zonder meer. Het is dé manier om snel en gericht een toevoeging te doen, precies bij die afdeling en dieren die het nodig hebben. Zieke dieren drinken langer door dan dat ze vreten.
De reductie van het antibioticagebruik heeft ertoe geleid dat doseerapparaten overigens steeds vaker voor andere toepassingen worden ingezet dan medicatie. Actueel zijn het toevoegen van zuur, vaccins en ontwormmiddelen aan drinkwater.

Om drinkwatertoevoegingen tot een succes te maken moet de basis goed zijn. In een drinksysteem vervuild door ijzer, mangaan, medicijnresten of een biofilm is er vooral een averechts effect te verwachten. De toevoeging wordt door de vervuiling geïnactiveerd en de kans op extra neerslag, verstoppingen, smaakafwijkingen en een verminderde wateropname neemt razendsnel toe. Mijn tip: spoel het drinksysteem in een afdeling onder hoge druk en vang het spoelwater op in een witte emmer. Zo krijg je snel een idee of het systeem daadwerkelijk schoon is.

Bij gebruik van doseerapparaten is de correcte berekening van de vooroplossing uw eigen verantwoordelijkheid. Inzicht in het waterverbruik en het gewicht van de varkens is een eerste vereiste. Diverse leveranciers van drinkwatertoevoegingen hebben rekentools of apps. Gebruik ze, want het helpt om rekenfouten en een tegenvallend effect van de toevoeging te voorkomen. Verder verschillen per product de aanbevolen temperatuur en pH van de vooroplossing sterk. Schenk hier aandacht aan en kies producten met goede oplosbaarheidseigenschappen.

Bij een doseerapparaat hoort ook de juiste randapparatuur zoals een afgesloten doseervat met schaalverdeling, digitale watermeter, pH-meter, maatbeker en weegschaal. Een kleine investering helpt je om stukken nauwkeuriger te werken zonder dat het je extra tijd kost.

En het kan wat mij betreft niet vaak genoeg gezegd worden: spoel en reinig volgens een vaste frequentie. Dat maakt of breekt het succes van je drinkwatertoevoegingen. Laat je niet verrassen door een vuil systeem. Drinkwatertoevoegingen hebben hun voordelen, maar vragen ook om extra aandacht. Dit maakt het verschil tussen de ene groep die er nooit meer aan wil beginnen en de andere groep die er fervent voorstander van is. Goed doseren kun je leren.

Joost Straathof
Eigenaar JSWater
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer