Van kantoor en stal gescheiden

Begin dit jaar trok een artikel mijn aandacht wat ging over het feit dat de zeugenhouder het minst tevreden was over zijn mengvoerleverancier. Enerzijds kan dit productafhankelijk zijn geweest, anderzijds kan het samenhangen met de adviseur en/of zijn vaardigheden.

Dat het vak adviseur en zijn of haar skills hot is, is duidelijk. Niets is zo wezenlijk dan een goede adviseur die ook nog prima adviezen kan geven.
Afgelopen week nam ik deel aan de conferentie van Agrivaknet, de vereniging van adviseurs in de veehouderij. Deze bijeenkomst ging over dé adviseur van de toekomst. Dit is een adviseur die mee kan met de snel veranderende markt en dito ondernemers. Iemand die problemen omzet in uitdagingen en zich mede-eigenaar kan maken van deze uitdagingen. De adviseur moet breed georiënteerd zijn en weten wat in de wereld om ons heen speelt.

Op zich dus een heldere omschrijving zou je zeggen. De ondernemers die spraken tijdens het plenaire gedeelte van de Agrivaknet-conferentie gaven allen aan dat het moeilijk is om die ‘model’ adviseurs te vinden.

Terug naar het artikel wat betreft de tevredenheid over leveranciers. Mogelijk heeft de ontevredenheid iets te maken met het niet kunnen vinden van goede adviseurs. Wat mij opvalt in de praktijk is dat het niet vanzelfsprekend is dat zowel de adviseur als de ondernemer hetzelfde doel voor ogen hebben. Daarnaast worden veel adviezen aan tafel gegeven zonder de situatie achter de staldeur mee te nemen. Dit noem ik gescheiden van kantoor en stal. En deze adviezen zijn zelden echt goed passend.

Te veel adviezen zijn gebaseerd op gevoelens van zowel de ondernemer als de adviseur. Opgeteld is het resultaat mijns inziens gedoemd tot een teleurstelling. Kortom adviseur: zorg samen voor eenzelfde doel, fundeer adviezen op feiten en durf te evalueren. Dan is de ondernemer tevreden en ligt de tevredenheidsscore in de volgende enquête een stuk hoger.

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer