Lucht kan PED-virus ver meevoeren

Het PED-virus kan zich via de lucht tot wel 15 kilometer van een besmet varkensbedrijf verspreiden, blijkt uit onderzoek in de VS. Met luchtmonsters uit de omgeving van stallen met besmette dieren is het de onderzoekers niet gelukt om andere varkens te besmetten.

Omdat het PED-virus zich in de Verenigde Staten in 2013 zo snel heeft verspreid, gingen onderzoekers er van uit dat besmetting ook via de lucht kon gaan. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota toonden aan dat luchtmonsters uit een besmette stal het PED-virus bevat. Waarschijnlijk omdat het virus zich hecht aan minuscule mest- en voerdeeltjes en zo in de ventilatielucht terechtkomt.

Op meerdere afstanden van besmette varkensbedrijven hebben de onderzoekers luchtmonsters genomen. Dicht bij de stallen was de concentratie aan PED-virus hoger dan van luchtmonsters die verder weg zijn genomen. Het virus was tot een kilometer of 15 van de stal nog aantoonbaar in luchtmonster.

Met monsters die buiten de stallen zijn genomen is het niet gelukt om varkens te besmetten. De onderzoekers denken dat dit komt omdat de omstandigheden ongunstig waren voor het virus. Het was warm en droog. Mogelijk blijft het virus onder andere omstandigheden (koud, vochtig, weinig UV-straling) wel besmettelijk. Met luchtmonsters die in een besmette stal zijn genomen, is het de onderzoekers wel gelukt om andere varkens te besmetten met PED-virus.

De belangrijkste besmettingsroute van PED blijft volgens hen toch de opname van mestdeeltjes door het varken door (in)direct contact met andere dieren, de mens of transportmiddelen.

Lees ook: PED kent geen grenzen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer