Spenen, insemineren en water controleren!

Een nieuw jaar met nieuwe water-blogs. Is daar nog meer over te melden zullen sommigen zich afvragen? We weten nu intussen wel dat water belangrijk is. En daar twijfel ik ook niet aan. Ik kom geen varkenshouders tegen die dat ontkennen. Maar voer is ook belangrijk. Evenals genetica en de diergezondheid natuurlijk.

Water hoort als eerste levensbehoefte gewoon in dit rijtje thuis. En toch: de kans dat de aandacht op dit gebied verslapt, is stukken groter. Voer, genetica en diergezondheid zijn onderwerpen die met een behoorlijke vaste regelmaat worden besproken met de specialisten en het personeel. Water heeft deze plaats nog niet.

Steeds meer varkenshouders laten zo nu en dan hun watervoorziening doorlichten door een waterspecialist. Dat leidt tot inzicht in de knelpunten op een bedrijf en vaak ook fanatisme om met de meest acute problemen aan de slag te gaan.
Maar vervolgens loopt het dan toch vaak net zo, als met veel andere goede voornemens aan het begin van een jaar. Toen we eraan begonnen waren we volop gemotiveerd. In de overtuiging dat het nieuwe jaar ons veel zou brengen. Maar in de waan van de dag, komt toch de klad erin.

Daarom zijn deze blogs er door het jaar heen als geheugensteuntje. Zodat je als varkenshouder niet alleen zegt dat water belangrijk is, maar er ook naar handelt binnen je bedrijf. Een weekritme zoals dit zou al kunnen helpen: spenen, insemineren en water controleren!

Joost Straathof
Eigenaar JSWater
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer