Varkensvleesschandaal schudt China op

Vlees van op bedrijven gestorven varkens blijkt al jarenlang illegaal op de Chinese markt te worden gebracht. Meer dan 110 mensen zijn door de politie aangehouden op verdenking van het verkopen van vlees afkomstig van gestorven zieke varkens. Er is meer dan 1000 ton ‘besmet’ vlees en 48 ton spijsolie in beslag genomen, meldt de NOS.

Het vleesschandaal strekt zich uit over elf Chinese provincies. De politie is de corruptie al ruim een jaar op het spoor. Er is een netwerk van elf misdaadsyndicaten bij betrokken die de dode dieren voor dumpprijzen opkochten bij varkensboeren. Vlees van de kadavers werd verkocht aan vleesverwerkers die er bacon, ham en olie van maakten.

De producenten kochten verzekeringsagenten van de overheid om. Deze agenten informeerden de bendes als dode varkens werden gemeld. Volgens schattingen gaat het om een fraude van zo’n 14 miljoen euro.

De Chinese voedingsautoriteit waarschuwde onlangs nog dat het slecht is gesteld met de voedselveiligheid. Daarom pleitte de voedingsautoriteit voor het verscherpen van het toezicht.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer