Jaar van Russische boycot en ebola

Tijdens de verkiezingscampagne had niemand kunnen voorzien dat het zo snel in Europa al zou gaan over onze belangrijkste principes; voedsel, vrede en veiligheid. Maar de instelling van de boycot door Rusland deed de spanningen tussen de Europese Unie en Rusland hoog oplopen. De land- en tuinbouwsector werd het grootste slachtoffer van de politieke ruzie. Nadat Rusland de grens sloot voor een groot aantal Europese land, - en tuinbouwproducten, kwamen veel boeren in financiële nood.

De Europese Commissie besloot om boeren en tuinders te compenseren voor de geleden schade. Toch kwam de varkenssector niet in aanmerking voor de compensatieregeling. Tot vier keer toe heb ik daarover vragen gesteld aan de Europese Commissie. Toch heeft de Commissie tot op heden geweigerd om de sector tegemoet te komen. Daarom zal ik mij ook in 2015 blijven inzetten voor Europese steun aan alle getroffen sectoren. Niet alleen de groente,- en fruitsector en de melkveehouderij hebben recht op steun, maar ook de varkenshouderij.

Helaas bleven de problemen in de afgelopen maanden niet beperkt tot de gevolgen van de Russische boycot. In West-Afrika greep het ebolavirus in snel tempo om zich heen. Al in juli stelde ik hier, als een van de eerste Europarlementariërs, vragen over aan de Europese Commissie. We zijn sinds het stellen van de vragen alweer een half jaar verder, en nog elke dag vallen er slachtoffers in West-Afrika. Steunverlening aan de getroffen landen blijft dan ook van groot belang.

Zowel de spanningen met Rusland als de uitbraak van het ebolavirus, laten zien waarom Europese solidariteit en samenwerking zo belangrijk zijn. Niet alleen om de belangen van onze eigen boeren en tuinders te beschermen, maar ook om de minder bedeelden in de wereld om ons heen te helpen. Ik kan namelijk niet feestelijk aan een nieuw jaar beginnen door zorgeloos toe te kijken terwijl er massaal mensen sterven aan ebola.

Ik wens iedereen een prettig 2015 toe.

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementariër
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer