`Grondbuizen passen bij deze nieuwbouw'

Na het uitgraven van putten en aanbrengen van het gele zand, kan de legger van grondbuizen aan de slag. De gele geribbelde buizen liggen ongeveer een meter in grondwater.

Hans van Bragt in Tilburg kiest een bewezen techniek voor het conditioneren van lucht in zijn nieuw te bouwen kraamstal. “Het ventileren via grondbuizen is bedrijfszeker, koelt en verwarmt de verse lucht en schakelt windinvloeden uit”, zegt Van Bragt. “Ik ben aan het tellen gegaan en dan past dit het beste bij mijn relatief kleine nieuwbouw voor 88 kraamzeugen.”

Een bijzonderheid bij Van Bragt is de aparte afwatering van condens. Dit ontstaat bij het afkoelen van lucht in de grondbuizen. In plaats van een dure diepe put onder de centrale gang te hoeven te bouwen, komt bij hem alleen een verdiept gelegen pompputje met dompelpomp. Op het laagst gelegen deel van de grondbuizen zijn speciale hoekstukken gemonteerd om de lucht naar boven te geleiden. In elk hoekstuk zit een afvoeropening die aangesloten is op een rioolleiding. “Deze nieuwe ontwikkeling van Jovas werkt als een soort drainagesysteem”, licht de varkenshouder toe. “De lucht blijft onder de vloer van centrale gang om via de voerpad en roosters bij de neuzen van de kraamzeugen te komen.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer