Home is where the heart is

Wat went het ritme van naar school gaan van je kinderen toch snel. Altijd kijk uit naar de schoolvakanties. Het is gewoon gezellig als kinderen thuis zijn; lekker spelen en soms meehelpen. Geen gestress van schooltijden, gymtassen, bibliotheekboeken, zwemfeestjes en anderen verplichtingen. Tijd maken voor een potje Rummikub, Yahtzee of badminton, een gezinsuitje, een logeerpartijtje en het vaker gebruiken van de BBQ. Dit is vakantie voor mij.

Met mijn ouders bracht ik elke vakantie door bij het zomerhuisje op Schiermonnikoog, een tweede thuis. Heerlijk. Vaak wordt er aan mij gevraagd of ik zoiets niet mis vanwege het gebonden zijn aan je varkensbedrijf. Maar als ik heel eerlijk ben, nee. Ik vind het heerlijk thuis; de ruimte, de privacy en je hebt alles bij de hand. Vooral toen de kinderen heel klein waren, moest ik er echt niet aan denken om met het hele spul op vakantie te gaan. Jarenlang zijn wij daarom nooit echt weg geweest.

Daarbij komt dat het niet eenvoudig is om het varkensbedrijf in vreemde handen achter te laten. In je uppie een vreemd bedrijf runnen, is best wel aanpoten. Vooral als je zelf pietje precies bent en je verantwoordelijk voelt voor het wel en wee van je dieren. Waar vind je iemand die oog heeft voor je dieren, handig is met de ventilatiecomputer, de voermachine en de luchtwasser en ook nog de verantwoordelijkheid durft te dragen?

Ouders of schoonouders hebben wij helaas niet achter de hand, maar Bart gelukkig wel. Sinds twee jaar werkt deze alleskunner met een groot verantwoordelijkheidsgevoel op ons bedrijf. Hierdoor durven we nu zomaar een weekendje weg te gaan.

De kinderen wilden echte bergen zien en ik vond 3 uur autorijden de max. Het werd een huisje op een park met een super cool zwembad in de Harz in Duitsland. De kinderen konden zich uitleven in de wildwaterbaan, we konden er heerlijk zwemmen en hebben lekker gegeten. Ook het Harzgebergte hebben we gezien en op verschillende manieren bedwongen: wandelend, met een stoomtreintje en per skilift omhoog en via de rodelbaan omlaag. We hebben het maximale uit de paar vakantiedagen gehaald. Toen we de navigatie weer op het favoriete ‘thuis’ instelden, vond ik het ook wel weer mooi om naar huis te gaan.

En wat doe je dan als eerst als je thuiskomt? Kijken in de kraamafdelingen. Natuurlijk lag het er net als altijd keurig bij. Tonnie checkt meteen de klimaatcomputer en de geschiedenis van de afgelopen dagen. De nieuwe nevelkoeling heeft het uitstekend gedaan; ondanks buitentemperaturen van boven de 30 graden Celsius, werd het in de kraamstal maximaal 27 graden.
Alles valt voor mij dan weer snel op zijn plaats: Home is where the heart is (Elvis Presley).

Sabine Grobbink
Varkenshoudster

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer