Elke maand uurtje uittrekken voor drinkwatercontrole

Mijn werk als wateradviseur op veehouderijbedrijven is lang niet altijd moeilijk. Het gaat er vooral om de watervoorziening gestructureerd door te lichten en passende oplossingen aan te dragen voor problemen.

Tijdens een bedrijfsbezoek beoordeel ik de geur, kleur en smaak van het binnenkomende water. Ik volg het leidingsysteem en beoordeel dit op onder andere verzakkingen, kans op opwarming en stilstaand water. Ik meet de nippelopbrengsten op diverse punten in de stal. Spoel het systeem door onder hoge druk en draai enkele nippels los. Daarbij beoordeel ik de mate van vervuiling met een witte emmer of maatbeker. Verder neem ik vrijwel altijd een aantal chemische en microbiologische monsters voor nader onderzoek op parameters die niet direct zichtbaar zijn.

Zo heb ik na een bedrijfsbezoek van een paar uur een behoorlijk goed beeld van de watervoorziening op het bedrijf. En je merkt als veehouder, dat je de meeste van deze handelingen ook zelf uit kunt voeren. Mijn vraag is daarom: Waarom besteed je als ondernemer elke maand niet een uurtje aan de drinkwatervoorziening van je dieren?

Net als veel varkenshouders ben ik ervan overtuigd, dat het veel oplevert. Veel klanten zeggen stellig dat een goede watervoorziening ontzettend belangrijk is voor de diergezondheid en technische resultaten. Water behoort immers tot de eerste levensbehoeften. Allemaal waar. Maar toch merk ik dat problemen vaak pas in een laat stadium opgemerkt worden. Hier gaat dus iets mis.
Kopieer dus gerust mijn werkwijze en onderzoek zo het water op je eigen bedrijf. Het onderwerp water zal zo veel meer gaan leven. Soms zal de oplossing voor een probleem heel makkelijk zijn. Een lekkende nippel is snel te vervangen (gebruik wel hetzelfde type nippel en controleer de opbrengst).

In andere gevallen kan de oplossing complexer zijn. Als je een sterke neerslag als gevolg van ijzer- en mangaanafzetting waarneemt, zal serieus de vraag gesteld moeten worden of de aanwezige bronwaterinstallatie ooit optimaal zal presteren. Alternatieven zijn dan de omschakeling naar leidingwater of het gebruik van een ander type bronwaterinstallatie. In dat soort gevallen is een goed advies over de opties nuttig.

Kortom: zorg voor een vast maandelijks watercontrolemoment. Onderneem direct actie op problemen met duidelijk aanwijsbare oorzaak. En als je de oplossing niet direct zelf weet, maak dan gebruik van externe kennis.

Joost Straathof
Eigenaar JSWater

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer