Lekker barbecueën in het dorp

Gisterenavond was ik bij een barbecue van de club van vrijwilligers die oud papier ophaalt voor onze school.Naast de bekende salades, sauzen en stokbroden stond er varkensvlees van onze dorpsslager op het menu.

Al pratend over werkperikelen wilden de aanwezigen ook weten wat een specialist in voer en varkensgenetica doet. Een varken is toch een varken? Een andere opmerking was gestaafd door achtergrondkennis vanuit de pluimveewereld: 'Het varkens moet zeker snel groeien of kiezen jullie voor gezond?' Iemand anders wilde weten of je echt met fokkerij en voeding invloed kunt hebben op smaak van vlees en bijvoorbeeld vetgehalte.

Kortom een hoop vragen, terwijl iedereen met smaak zat te eten. De belangrijkste en meest gehoorde opmerking die ik opving was: 'Wat is het vlees toch lekker'. Lekker. Deze opmerking had ik eerder gehoord en wel op onze Jaarbijeenkomst van Pigture Group. 'Vlees moet te allen tijde LEKKER zijn', was toen de conclusie.

Terug naar de vragen bij de barbecue in mijn dorp. In zo simpel mogelijke bewoordingen heb ik uitgelegd dat wij als TOPIGS samen met de varkenshouder op een zo efficiënt mogelijke manier gebruik maken van bronnen uit de natuur. We willen een zo lekker mogelijk sukje varkensvlees produceren met een zo laag mogelijk gebruik van voergranen en eiwitproducten. En ja, we streven daarom inderdaad naar een bepaalde groeisnelheid.

Ook heb ik uitgelegd dat we samen met de mengvoersector en de overheid onderzoek doen naar welke samenstelling voer moet hebben om aan de dagelijkse behoeften van het varken te voldoen. Grondstoffen die hiervoor nodig zijn, zijn verantwoord geproduceerd en komen uit zowel eigen land als het buitenland. Reststromen vanuit de humane voedingssector worden gebruikt als varkensvoer. De varkenssector is eigenlijk het recyclingbedrijf van de maatschappij.

En over ons werk als TOPIGS; dat we de sterkste en beste vaders en moeders selecteren voor het produceren van de volgende generatie speklappen, karbonades, ham en spareribs.

Over mijn werk als voedingsspecialist bij een varkensgeneticabedrijf? Ik geef adviezen over alles wat met voeding en management van onze genetica te maken heeft. Het doel is te zorgen dat varkenshouders topresultaten realiseren, zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Zonder verdiensten, geen boerentoekomst, geen varkensvlees en dus geen volgende barbecue. Ik kan u verzekeren dat niemand bezwaar had met geld verdienen aan het houden van varkens.

Ondanks alle uitleg en meningen, één ding staat bij mij als een paal boven water na deze barbecue: vlees moet altijd LEKKER zijn!

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer