WK bewijst belang registreren waterverbruik

Waterleidingmaatschappijen constateren een opvallend verloop van het waterverbruik rondom de WK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Tijdens de wedstrijden zitten we aan de buis gekluisterd en is de waterafname nihil. In de rust en na afloop wordt het toilet massaal bezocht. Hun watermeterstanden geven dit overduidelijk aan.

Dit inzicht in het waterverbruik levert niet alleen een leuk weetje op, maar is ook waardevolle informatie voor de waterbedrijven. De productie en distributie kan met deze kennis zo aangepast worden, dat de watervoorziening op alle momenten op peil blijft.

In de varkenshouderij is het niet anders. Het gezegde “meten = weten” blijft ook hier steeds opnieuw opgaan. Inzicht in het waterverbruik is een waardevol hulpmiddel om tijdig in te grijpen bij afwijkingen. En dat heeft zeker nut. In de dracht bijvoorbeeld resulteert te weinig wateropname door een zeug al snel in urinewegproblemen en een tegenvallend geboortegewicht van de biggen. In de kraamstal is er uiteraard een sterk verband tussen enerzijds de wateropname en anderzijds de voeropname en melkproductie van een zeug. Bij de biggen en vleesvarkens helpt een dagelijkse aflezing van het waterverbruik om een ziekte, verstopping of lekkage in een vroeg stadium te signaleren en op te lossen.

Vaak vormt de investering in registratieapparatuur nog een drempel om actief met watermanagement aan het werk te gaan. Veel veehouders geven verder aan dat ze al zoveel data hebben om te interpreteren en dat ze hier te weinig tijd voor hebben. Ik zie dat toch anders. De technieken voor eenvoudige uitlezing zijn er en zijn hun geld dubbel en dwars waard. Een standaard watermeter of meerdaagse logger geeft al veel inzicht, maar er zijn ook steeds meer mogelijkheden voor het uitlezen via de managementcomputer. Tevreden gebruikers geven aan dat dagelijks 5 tot 10 minuten tijdsinvestering in aflezen van waterconsumptie. Deze korte extra inspanning verdient zich gegarandeerd terug. Een afwijkend waterverbruik zorgt ervoor dat je alerter bent bij de controleronde en vroegtijdig kan ingrijpen bij een probleem.

Een onvoldoende wateropname kan veroorzaakt worden door te weinig drinkpunten, een afwijkende nippelopbrengst, slechte smaak van het (bron)water of onvoldoende reiniging van het systeem. Onlangs nog kwam ik twee situaties tegen waarbij verstoppingen leidden tot een veel te lage watergift. In het ene geval waren de nippels in de drachtstal door een neerslag van mangaan verstopt geraakt. In het andere geval leidde een vervuilde drukregelaar in de kraamstal tot een nippelopbrengst ver onder de norm.

Actief gebruik van waterregistratie maakt je in zulke gevallen in een veel vroeger stadium attent op het probleem. Dit betekent: gericht en snel ingrijpen, waardoor technische resultaten niet onnodig in gevaar komen. Steeds weer hoor ik van enthousiaste gebruikers van watermanagement, hoe motiverend dit werkt. Laat het WK-voetbal een goed voorbeeld zijn voor u als varkenshouder.

Joost Straathof
Eigenaar JSWater

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer