Mestverwerker zoekt veehouders

Veel mestverwerkingsinitiatieven zitten nog in het tijdrovende traject om de benodigde vergunningen binnen te halen. Voor het project Merensteyn in het Limburgse Ysselsteyn heeft Mestac wel alles in kannen en kruiken. De vergunningen om 200.000 kuub mest te verwerken, zijn binnen. Nu zoekt het startklare initiatief nog veehouders die er samen hun schouders onder willen zetten.
De bouw van Merensteynop een terrein aan de Steegsepeelweg kan direct beginnen, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldoaan. Zo zegt Mestac nog hard te werken aan een verantwoorde financiering van het mestverwerkingsproject.

Wat volgens Mestac momenteel echter het allerbelangrijkste is, is het werven van veehouders die voor langere tijd de levering van mest aan de verwerkingsinstallatie garanderen. Aanvoerzekerheid van mest is cruciaal voor het doorgaan van het project van én voor boeren. 

Varkens- en rundveehouders die instappen in Merensteyn krijgen voor het inleggeld van 7 euro per ton mest natuurlijk iets terug. Ze zijn voor minimaal 7 jaar verzekerd van een gestructureerde mestafzet. Ook geven veehouders invulling aan hun verwerkingsplicht voor een deel van hun bedrijfsoverschot. Doordat boeren zelf mee aan het roer van Merensteyn staan, bepalen ze via Mestac mede de hoogte van een reële ophaalbijdrage voor de te leveren mest.

Mestac wil veehouders tijdens diverse regionale bijeenkomsten inzicht geven in het project Merensteyn. Op de site van Mestac staan de data van  deze bijeenkomsten, waarvan de meeste alleen toegankelijk zijn voor producenten van mest.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer