Veel PRRS, Circo en wormen

Vraag je dierenartsen welke aandoeningen voorkomen op varkensbedrijven, dan zijn ze het er over eens dat PRRS, Circo en worminfecties op vrijwel alle bedrijven aanwezig zijn. Voor andere ziekten is het beeld minder duidelijk.

Om meer inzicht te krijgen in de gezondheidsstatus van de Nederlandse vleesvarkensbedrijven heeft de Wageningen UR een enquête uitgevoerd onder een groot aantal dierenartspraktijken. Vragen betroffen het voorkomen van ziekten, de gevolgen van de aandoeningen voor antibioticagebruik, productieresultaten, en afwijkingen van dieren aan de slachtlijn.
Voor wat betreft het voorkomen van ziekten waren de dierenartsen eensgezind over PRRS, Circo en worminfecties. Die komen volgens vrijwel alle dierenartsen op vrijwel alle bedrijven in meer of mindere mate voor. Het gaat hierbij overigens om voorkomen, dat wil niet zeggen dat er voortdurend dieren met klinische ziekteverschijnselen aanwezig zijn.

Variatie groot
Voor verschillende andere aandoeningen was er minder eensgezindheid. Gemiddeld komt bijvoorbeeld Haemophilus parasuis volgens de dierenartsen op 63 procent van de vleesvarkensbedrijven voor. De ene dierenarts denkt dat dit op 100 procent van de bedrijven het geval is, terwijl een ander deze aandoening maar op 10 procent van de varkensbedrijven ziet. De variatie is niet voor alle ziekten zo groot, zoals te zien is in deze tabel. Duidelijk is ook dat de meeste aandoeningen op meer dan de helft tot 90 procent van de bedrijven voorkomen. Enige uitzondering hierop is Brachyspira dysenterie wat naar schatting gemiddeld op slechts 12 procent van de bedrijven voorkomt.

Besmette dieren
Als een ziekte op een bedrijf voorkomt wil dat niet zeggen dat alle dieren hier last van hebben. Dit verschilt afhankelijk van de aandoening van 24 tot ruim 70 procent. Komt Brachyspira op een bedrijf voor dan heeft naar schatting van de dierenartsen gemiddeld 24 procent van de dieren deze ziekte ook bij zich. Bij worminfecties is het gemiddeld 50 procent, bij Circo is dat 74 procent.

Verschijnselen
Dat een ziekte op het bedrijf voorkomt wil niet zeggen dat de dieren er ook daadwerkelijk ziek van worden. Een dier kan er ook niet zichtbaar (subklinisch) last van hebben of alleen maar drager zijn. Volgens de dierenartsen bestaan er grote verschillen tussen aandoeningen. Van Salmonella hebben varkens op Salmonella positieve bedrijven bijvoorbeeld vrijwel nooit last. Naar schatting wordt slechts 3 procent van de varkens werkelijk ziek als Salmonella op het bedrijf voorkomt. Komt Mycoplasma op het bedrijf voor dan wordt naar schatting gemiddeld 33 procent van de dieren er klinisch ziek van. Ook op PRRS en Influenza positieve bedrijven worden relatief veel dieren ziek, respectievelijk gemiddeld 28 en 29 procent. Ook hierbij gold dat de inschatting van individuele dierenartsen een grote variatie liet zien.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer