Baaij: Varken dient maatschappelijk belang

Het varken is overduidelijk van groot belang voor onze maatschappij, schrijft FTM-columnist Hans Baaij. In zijn column prijst de voorzitter van stichting Varkens in Nood het varken als leverancier van talloze producten waarin het dier wordt verwerkt. Hij haalt onder meer het informatieve en educatieve varkensboek van Christien Meindertsma Pig 05040 aan. Er is volgens Baaij geen ontkomen aan, maar toch heeft de maatschappij bizar weinig over voor het waardevolle dier.
Baaij vindt het dan ook bizar en onrechtvaardig dat niet alleen supermarkten, maar ook farmaceuten zulke extreem lage bedragen overhebben voor alles wat het varken biedt. Dit sympathieke en waardevolle dier krijgt er volgens hem slechts een waardeloos leven voor terug, opgesloten in overvolle, donkere hokken waar het in uiterste verveling mag wachten op de laatste dag.
Bizar vindt Baaij het ook dat mensen die om religieuze redenen geen varkensvlees willen eten (en bijvoorbeeld wel ernstige bezwaren uiten tegen een verbod op ritueel slachten), geen aandacht besteden aan het feit dat ze met grote regelmaat varken in hun lijf of aan hun vingers hebben. En hoewel het op zich goed is dat alleen de knor niet wordt gebruikt, is het eigenlijk bizar dat het voor vegetariërs vrijwel onmogelijk is om geheel vleesloos te leven.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer