Soms zit het mee

Het scannen van de zeugen is één van mijn taken binnen het bedrijf, naast het insemineren en controleren op berigheid. Ik ben dus een soort van allround varkensgynaecoloog. Ik scan een weekgroep vanaf dag 23 na inseminatie. De vruchtblaasjes zijn dan heel klein, maar net goed zichtbaar. De tweede controle volgt twee weken later. De vruchtenblaasjes zijn dan heel duidelijk zichtbaar en is de prille dracht dan redelijk zeker. Na deze periode wordt het scannen van zeugen wat moeilijker. De vruchtblaasjes zijn geheel gevuld en is het één grijze massa. Bij twijfel scan ik een enkele zeug na die circa 40 dagen dracht. Maar omdat ik dat beeld niet gewend ben, word ik er ook altijd een beetje zenuwachtig van.
Laatst haden we zo’n twijfelgeval in de groep. Op het oog leek het wel duidelijk dat deze zeug niet drachtig zou zijn. Niks geen buik of uier. Bovendien zou ze al over twee weken moeten afbiggen. Ze had een groot blauw vraagteken op haar rug, zodat ik haar kon herkennen. Woensdag kon ze met de slachtzeugen mee. 's Morgens pakte ik toch nog even gauw de scanner en ging op onderzoek uit. Al snel vond ik duidelijk een skelet van een big. De wervelkolom, de schedel en ja ik zag zelfs een kloppend hartje. Wauw, daar werd ik even stil van. Het deed mij denken aan 14 jaar geleden: Mijn eerste echo van onze zoon. Op het moment dat je het hartje ziet kloppen, weet je het zeker. Niemand die het weet of iets aan je ziet, maar toch ben je echt helemaal zwanger.
Dus deze zeug kreeg wat extra aandacht. Ze werd uit de groep gehaald en apart gezet. Ze kreeg extra voer en week erop ging ze naar de kraamafdeling. Weer kreeg ik de opmerking: "Die zeug drachtig? Ik geloof er niks van." Na het voeren heb ik de zeug toch nog een keer gecontroleerd. Weer vond ik de big met kloppend hartje dus………
Afgelopen weekend moest ze werpen. Ik dacht dat we haar wel als pleegzeug zouden kunnen gebruiken omdat daar toch niet veel biggen in konden zitten.
Maar wat hadden we dat met zijn drieën toch heel erg mis. Ze kreeg maar liefst 16 biggen. Mooie biggen, echt geen kleintjes. Ze had het blauwe ? nog steeds op haar rug. Dat was dus een supermooie verrassende meevaller. En zoiets is nou het leuke van varkens houden!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer