Nieuwe kengetallen

De nieuwe kengetallen voor de varkenshouderij worden in 2014 doorgevoerd in de bedrijfsmanagementomgevingen en adviessystemen voor de varkenshouderij. Sommige kengetallen worden al snel in 2014 doorgevoerd, anderen later of pas in 2015.

Wijzigingen zeugenhouderij
De belangrijkste wijziging bij de nieuwe kengetallen voor de zeugen is de nieuwe berekeningswijze van de worpindex en gespeend per zeug per jaar. Nu wordt het aantal gespeende biggen per zeug per jaar berekend door het totaal aantal gespeende biggen te delen door het gemiddeld aantal aanwezige zeugen. Het maakt dan veel uit of er in een maand vier of vijf keer, of bij een meerwekensysteem een of twee groepen zeugen worden gespeend. Met de nieuwe rekenregels is dit ondervangen door het aantal gespeende biggen per zeug per jaar te berekenen op basis van het aantal gespeende biggen per worp en de gemiddelde lengte van de cyclus (inclusief alle verliesdagen). Dit heeft ook invloed op levend geboren per zeug per jaar.
Ook wordt een nieuw kengetal geïntroduceerd: % sterfte zeugen per jaar.

Wijzigingen vleesvarkenshouderij
Steeds meer vleesvarkenshouders mesten ook beren. Hiervoor worden nieuwe omrekeningsfactoren, per soort vleesvarken, van geslacht naar levend gewicht doorgevoerd.
Voor de economische vergelijking bij vleesvarkens wordt het kengetal saldo per vierkante meter toegevoegd, zodat vergelijking tussen bedrijven eenvoudiger wordt.
De omrekeningsfactor voor levend-waaggewicht van 4,5 procent vervalt. Het overgrote deel van dieren die worden uitbetaald naar levend gewicht, worden tijdens of snel na het opladen gewogen, waardoor de oude omrekenfactor overschatting van de groei en voederconversie geeft.

Daarnaast zijn er meer aanpassingen die worden doorgevoerd. Een belangrijke wijzigingsvoorstel is dat voortaan bij het berekenen van kengetallen alle bedragen exclusief btw worden gebruikt. Of en hoe de btw verandering geïmplementeerd wordt komt in 2014 nog aan de orde.
De oude kengetallen dateerden uit 2001. De nieuwe kengetallen zijn in opdracht van LTO Nederland (SIVA) en AgroConnect onder leiding van Wageningen UR Livestock Research en in samenwerking met brancheorganisaties en bedrijfsleven ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie op www.agroconnect.nl.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer