ZLTO: 'Boeren kunnen niet meer boeren'

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers doet een emotionele oproep aan de provinciale politiek om meer vertrouwen te hebben in de Brabantse boeren. Dat meldt Omroep Brabant. In een brief bekritiseert Huijbers de machtsmiddelen die de provincie inzet om de veesector tot duurzaamheid te bewegen.

Volgens Omroep Brabant schetst hij in zijn brief het toekomstbeeld van een platteland dat er verpauperd bij ligt, omdat boeren niet meer kunnen boeren. Dat komt volgens hem door de huidige aanpak van de provincie. Huijbers vindt dat de provincie te snel naar machtsmiddelen grijpt. Hij zegt dat de boeren wel willen verduurzamen en dat ze ook wel inzien dat er een grens is aan de groei. Door de aanpak van de provincie loopt het streven naar duurzaamheid volgens hem echter 'jaren vertraging' op. Zijn oproep aan de politiek: 'Laat los'.

De provincie heeft vrijdag in een persbericht laten weten dat er in december een 'brede consultatie' komt over de plannen om de veehouderij in Brabant te verduurzamen. Bedoeling is om de provinciale maatregelen bij de betrokken partijen te toetsen op hun 'deugdelijkheid en maatschappelijk draagvlak'.
In januari is er dan weer een 'Brabantberaad' over de intensieve veehouderij. Dat is een vervolg op de eerste veehouderijconferentie die begin vorig jaar in St. Michielsgestel werd gehouden
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer