Made in Holland

Met het Hy-Care systeem van Schippers lijkt er eindelijk een oplossing te komen voor een heleboel problemen. In de belangrijkste periodes in het leven van een varken kan met dit systeem de gezondheid en verzorging van het dier veel beter. Dat heeft positieve gevolgen voor de volksgezondheid, het welzijn van het dier en van medewerkers, dus voor de maatschappij. Dat ze mogelijk in hokken boven elkaar komen doet daar niets aan af. ?Natuurlijk was ik eerst sceptisch. Kun je dit wel verkopen aan de buitenwacht? Dat is denken vanuit de verdedaiging, alsof je iets fout doet. Dat doe je niet met dit systeem. Je doet het juist goed. De zeugen en biggen zitten lekker in hun eigen hok, net als in de natuur. Daar trekt een zeug zich ook terug en zoekt naar individuele huisvesting. In het Hy-Care hok met hoge wanden voelt ze zich waarschijnlijk nog prettiger dan in een normaal kraamhok. Je kunt ook vast wel een of ander nestmateriaal toepassen, er zijn geen kelders die kunnen verstoppen.

Dat biggen in een perfect schone omgeving ter wereld komen is veel belangrijker dan menigeen denkt. Biggen zijn bij de geboorte steriel en pikken alle kiemen en ook ziektekiemen uit de omgeving op. In een niet goed gereinigde kraamstal zijn er van de vorige ronde tientallen miljoenen, zo niet miljarden ziektekiemen aanwezig. Probeer daar als pasgeboren big maar eens iets tegen te beginnen. In een perfect schoon hok krijgen biggen alleen kiemen van de zeug mee. Bij een goede verzorging en schoon gewassen zeugen is het aantal ziektekiemen zeer beperkt en door te zorgen dat iedere big snel biest krijgt, is dat aantal kiemen geen groot probleem. Ook dat moet in het Hy-Care hok lukken. De zeugen die aan het biggen zijn, zitten in een speciale afdeling direct naast de verzorgingsruimte.

Medewerkers kunnen zeugen en biggen in het Hy-Care systeem altijd op elk moment direct verzorgen. Zonder dat ze kilometers moeten lopen en van de ene naar de afdeling moeten, met alle risico’s van kruisbesmetting. De zeugen en biggen komen naar de medewerkers toe en die kunnen de biggen uit de hokken halen zonder daar zelf in te stappen. Dat sluit heel veel risico op besmetting uit.
De medewerkers werken bovendien in een omgeving waar hun arbeidsomstandigheden perfect zijn. Ze hoeven geen stofmaskers te dragen om zich te beschermen. Ze hoeven niet te werken in een stal waar het lekker warm is voor de biggen, maar veel te warm voor medewerkers. Ze hebben alle materialen die ze nodig hebben altijd bij de hand. Ze hoeven dat niet met zich mee te slepen en terug te lopen als ze wat vergeten zijn.
Doordat de mest voortdurend uit de hokken verdwijnt, zal het in de afdelingen overigens ook veel minder stoffig zijn en zullen er vele malen minder ongewenste gassen rondhangen. De afdelingen zijn ook veel beter te reinigen, doordat alle hokken er uit kunnen.

Is het dan allemaal perfect? Nee vast niet. Er zijn ook nog wel zaken die mogelijk nog beter kunnen. Je kunt het hok mogelijk ook nog gebruiken voor transport en ook de vleesvarkens er in groot brengen, door een toom over twee hokken te verdelen. Of misschien moet het ook nog wel weer anders en moet je de zeug met biggen al na een week naar een andere afdeling overbrengen waar je de biggen van een paar tomen alvast kennis met elkaar kunnen maken in het kader van de sociale opvoeding. Ook daar is vast nog iets voor te verzinnen. Tenslotte zou het natuurlijk handig zijn als je het systeem ook in een bestaand bedrijf zou kunnen toepassen.?

De Hy-Care stal is een goede ontwikkeling. Qua investering kan die volgens Mark Schippers al concurreren met een gewone kraamstal en biggenopfok vanaf 2.000 zeugen. Als je alle voordelen qua gezondheid en arbeid gaat benutten zal het volgens mij nog veel eerder rendabel zijn. Het zal wel even duren voor het op grote schaal toepassing vindt en dat zal in het buitenland waarschijnlijk ook eerder gebeuren dan in Nederland. Maar het is wel Made in Holland en daar heeft onze economie behoefte aan.

John Lamers
Redacteur Varkens

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer