Gebruikers positief over Grazix

Natuurlijke ingrediënten zoals groene thee en granaatappel zijn de werkzame stoffen in Grazix. Een nieuw middel dat als alternatief kan dienen voor antibiotica. Varkenshouders Ans van Schaik uit Klarenbeek en Mark van Mil uit Wanroy namen de proef op de som.

Sam de Snoeck, varkensdierenarts van DAP Lintjeshof in Nederweert werkt vaker met natuurlijke geneesmiddelen. Hij onderzocht Grazix op twintig bedrijven waarvan hij wist dat zij hun zaken goed op orde hebben. Varkenshouders Ans van Schaik en Mark van Mil waren twee daarvan. Beiden gebruiken ze het middel nu een maand of twee en zijn ze positief over de resultaten.

Het moet wel werken ?
Ans van Schaik: “Wij gebruikten Entrogel tegen diarree, maar dat is uit de handel. Jammer, want het beviel goed. We moesten dus wel overschakelen. Een middel op natuurlijke basis vind ik goed, maar het moet wel werken anders houdt het snel op. Ik gebruik Grazix nu een maand of twee bij biggen tot drie dagen. Bij diarree geef ik één pompje in de bek. Meestal is het dan vrijwel gelijk over. Ik heb nog maar een koppel gehad dat twee dosissen nodig had. Dat is een beter resultaat dan ik had met Enrogel, dus ik ben zeker enthousiast. De prijs van Grazix vind ik wel aan de hoge kant; 80 euro voor een flesje. Maar omdat het een stuk zuiniger is in het gebruik, maakt het uiteindelijk niet veel uit. Daarbij heb ik ook geen alternatief.”

Vooral goed bij vetdiarree ?
Mark van Mil: “Wij zoeken naar middelen om antibiotica te vervangen. Sam de Snoeck vroeg daarop of we Grazix wilden proberen. Het is nog pril, we passen het nog maar een maand of twee toe, maar het werkt tot nu toe goed. Vooral bij vetdiarree. Bij jonge biggen werkt het wat minder. Al met al zijn de resultaten gelijk als met Baycox dat we hiervoor gebruikten. Grazix is wel duurder, maar als de biggen daardoor een betere darmflora ontwikkelen en we geen antibiotica hoeven te gebruiken, dan is het mij dat wel waard.”

Minstens zo goed als antibiotica ?
Sam de Snoeck onderzocht de onderzocht Grazix op twintig bedrijven met in totaal 40.000 biggen. Waar de bedrijven anders gemiddeld een biggensterfte hadden van 21 procent, was dit nu gedaald naar 11 procent. “Het werkt minstens zo goed, of zelfs beter dan antibiotica. Bijkomend voordeel is dat het bevorderlijk is voor de darmflora, en geen kans is op resistentie en dat het ook effect heeft op virale infecties”, zegt hij.

Lees meer:

  • Eeuwenoude innovatie | Magazine Varkens 10

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer