Aandachtspunten inhuren zzp'er

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) die nodig is bij het inhuren van ZZP’ers, is ook in de varkenshouderij gemeengoed. "We krijgen er nog wel regelmatig vragen over op onze werkgeverslijn", vertelt Eric Douma, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO Noord.
Of de ZZP’er net als in andere sectoren een vlucht neemt, vindt Eric Douma lastig te zeggen: “Ondernemers werken vaak maar met één of twee personeelsleden en dit wordt vaak gedaan op uitzendbasis. Voor ondernemers brengt het veel risico’s met zich mee, mensen moeten goed verzekerd zijn. Daarnaast is er ook een agrarische bedrijfsverzorging, die is coöperatief opgezet en hier wordt ook veel gebruik van gemaakt.”

Buurman als ZZP’er
Wat hij wel veel meer ziet, is dat boeren die tijd over hebben als ZZP-er aan de slag gaan. Ze gaan dan aan de slag bij bijvoorbeeld de buurman. “Op deze manier kunnen ze elkaar helpen. Dit wordt als positief ervaren. Het is geen vreemde, dus voor je gevoel is het risico minder groot.”
Of ZZP’ers die in de sector aan de slag zijn zich zelf bewust zijn van de noodzaak van een VAR-verklaring, weet Eric Douma niet. “Voor hen zijn de risico’s minder groot dan voor de werkgever. Er is laatst een uitspraak geweest over een stagiair die nog even de kat wilde aaien op het bedrijf en hierbij van de zolder viel. De werkgever kon toen alles betalen. De stagiair was via school verzekerd, maar niet hiervoor. Uiteindelijk is er dan wel een verzekering die dit kan dekken, maar het brengt wel grote risico’s met zich mee voor een werkgever.”

LTO Noord heeft een checklist samengesteld voor het inschakelen van een derde voor arbeid.

Lees meer:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer