Megens heeft het beste Boeren Idee

De prijs voor het Beste Innovatieve Boeren Idee (Bibi) gaat naar varkenshouder Marc Megens uit Afferden. Hij bedacht een systeem om de kadaveropslag te ontsmetten. De prijs werd donderdag uitgereikt door Mark Schippers op het Schippers Global Event.
Megens: "Niemand ontsmet een kadaverton. Het is onhygiënisch werk en een rotklus." Met zijn vinding is die rotklus verleden tijd. Na iedere lediging wordt de opslagruimte met warme lucht een uur lang tot 70 graden verhit en is daarmee ontsmet. 

Schippers gaat het idee van Megens in productie nemen. De Megens Heating Unit is vanaf december te verkrijgen en gaat 250 tot 300 euro kosten. Megens ontvangt drie jaar lang twee procent van de gerealiseerde omzet wereldwijd.

Genomineerden
De andere genomineerden waren Janny Evers, Manon Houben en Willian Vogels.
Janny Evers bedacht de Milky Matic, een systeem voor moederloze opfok van biggen. Biggen drinken met dit systeem uit een speen in plaats van uit een bakje.
Omdat het afvoeren van kadavers volgens dierenarts Manon Houben veel hygienischer zou moeten gebeuren, bedacht ze een kadavertaxi, een wendbare en gesloten kadaverwagen. Haar innovatie moet tijdens het transport bevuiling in de stal tegengaan.
Willian Vogels werd genomineerd voor zijn elektrische cultivator, die een positief effect heeft op voetzoollaesies bij vleeskuikens door een betere benutting van het strooisel op de bodem.

Met Bibi wil Schippers innovatie vanuit de sector versnellen en samen met de sector gestalte geven. In totaal kwamen er 43 ideeën binnen. Schippers gaat de andere inzenders innovatieworkshops aanbieden.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer