Verbetering resultaten zeugenhouderij

Na de moeilijke zomermaanden behalen de zeugenhouders in september weer een positief inkomen. Het saldo van een gestandaardiseerd zeugenbedrijf komt in september uit op 22.024 euro, dat is ruim 6000 hoger dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. Het cumulatieve saldo ligt echter nog 25 procent onder het niveau van 2012. Dat blijkt uit cijfers van het LEI.

Flinke stijging opbrengstprijzen
De opbrengstprijzen van biggen zijn in september flink gestegen na de zwakke zomerperiode. In september was de biggenprijs bijna 4 euro (9 procent) hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De prijsverhoging is het gevolg van het kleinere aanbod en betere vraag.

Voerprijzen verder gedaald
Lagere voerkosten gaven het saldo ook een zetje in de positieve richting. De prijs van het zeugenvoer is in september verder gedaald dankzij lagere grondstoffenprijzen. Vergeleken met het langjarig gemiddelde is het verschil weliswaar verkleind, maar zeugenvoer is nog 18 procent duurder dan het langjarig gemiddelde.

Ook de prijs van het biggenvoer is in september gedaald. De prijsdaling is echter kleiner dan die van zeugenvoer. Dat komt doordat biggenvoer meer eiwitrijke grondstoffen bevat die minder snel in prijs daalden dan de graanprijzen. De prijzen van biggenvoer liggen nog 20 procent hoger dan het langjarig gemiddelde.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer