Zembla: ‘Onderzoek was niet grondig’

Actualiteitenprogramma Zembla houdt vol dat er gesjoemeld is met het Beter Leven Kenmerk. Volgens Zembla heeft de commissie-Alders haar werk niet goed gedaan. Het rapport van Alders doet volgens de redactie van Zembla geen afbreuk aan de verklaringen van de klokkenluiders. De Dierenbescherming vindt het treurig dat Zembla zich blijft verzetten tegen het feit dat hun verhaal niet klopt. Bovendien zou Zembla al kritiek op het rapport hebben gehad voordat het openbaar werd gemaakt.

Tekort op lokaal niveau
Alders stelt dat fraude onwaarschijnlijk is omdat er een overschot aan Beter Leven vlees is. Zembla laat weten dat er volgens de klokkenluiders wel degelijk tekorten zijn op lokaal niveau. “Er wordt vaak zo slecht gepland dat er lokaal wel degelijk tekorten waren. En die moesten worden aangevuld met gangbaar vlees. Fraude dus.”
In de aflevering 'sjoemelen met vlees' beschuldigde Zembla VION er nog van aan de voorkant dagelijks met honderden kilo's vlees te knoeien. "Wij zijn daar toen heel serieus op ingegaan. Dat klinkt als georganiseerde misdaad en een programma als Zembla zal dat niet zomaar roepen, dachten we toen."
Volgens De Dierenbescherming is het rapport van Alders overtuigend. "Je kan niet zomaar aan de voorkant lopen klooien." De Dierenbescherming vindt het vreemd dat de twee bronnen blijven volhouden dat er iets niet klopt. "Als het om morele verontwaardiging gaat en ze inderdaad bewijs hebben, waarom komen ze daar dan niet mee naar buiten? Ze wilden niet met de commissie-Alders praten, maar wel met RTL."
Volgens Zembla durfden de bronnen het niet aan, bang dat hun anonimiteit niet afdoende gewaarborgd zou zijn. Zembla: "Alders schurkt wat hun betreft te dicht aan tegen de directie van VION en de Dierenbescherming die, zo vinden ze, een evident belang hebben om het keurmerk in de lucht te houden. Ze worden daar in bevestigd door de aanwezigheid van VION directeur Urlings bij de presentatie van het onderzoekrapport."

Slager keurt zijn eigen vlees
Alders heeft er voor gekozen om onafhankelijk deskundige, Damsteeg Advies & Interim Management, het materiaal te laten beoordelen. Volgens Zembla om toch een aura van degelijkheid aan zijn onderzoek mee te geven. “Damsteeg is behalve consultant echter ook interimmanager. Op dit moment werkt hij bij Unox, een grote afnemer van Beter Leven vlees.” Volgens De Dierenbescherming is Damsteeg een betrouwbare fooddeskundige. "Daarbij was juist Unilever de eerste partij die ons belde om te vragen hoe het zit."

De Dierenbescherming gaat geen actie meer ondernemen."We zijn er helemaal klaar mee. Als we blijven wrijven in die vlek is het kenmerk straks niets meer waard."

Lees ook:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer