Verwachtingswaarde goede indicator groei

De verwachtingswaarde van TOPIGS voor de productiekenmerken groei, voeropname en vleespercentage geven een goede indicatie. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het Productschap Vee en Vlees is uitgevoerd op Varkens Innovatie Centrum Sterksel. Biggen afkomstig van zeugen met een hoge TOPIGS productie index (TPI) blijken sneller te groeien tijdens de opfokperiode dan biggen afkomstig van laag TPI zeugen.

Er is geen verschil gevonden in voeropname en voederconversie tussen de biggen. Het financieel resultaat per afgeleverde big is vergelijkbaar bij hoog en laag TPI biggen.
Hoog TPI vleesvarkens nemen meer voer op, groeien sneller en hebben een gunstigere voederconversie dan laag TPI vleesvarkens.Het saldo per afgeleverd vleesvarken is € 4,72 hoger bij hoog TPI vleesvarkens dan bij laag TPI vleesvarkens. Daarnaast worden hoog TPI vleesvarkens gemiddeld 3,5 dag eerder afgeleverd aan de slachterij.

Geboortegewicht
Biggen met een hoog geboortegewicht blijken meer voer op te nemen en groeien sneller als big en als vleesvarken dan biggen met een laag geboortegewicht. Er is volgens de onderzoekers geen verschil in voederconversie tussen biggen en vleesvarkens met een laag of een hoog geboortegewicht.
Het financieel resultaat per afgeleverde big is bijna €1,80 hoger bij biggen met een hoog geboortegewicht. Het saldo per afgeleverd vleesvarken is volgens het onderzoek €0,80 hoger bij vleesvarkens met een hoog geboortegewicht.
Daarnaast worden vleesvarkens met een hoog geboortegewicht gemiddeld vijf dagen eerder afgeleverd aan de slachterij dan vleesvarkens met een laag geboortegewicht.

Combinatie
Uit het onderzoek blijkt dat biggen met een hoog geboortegewicht en afkomstig van hoog TPI zeugen meer voer opnemen en sneller groeien als big en als vleesvarken. Ze hebben een iets gunstigere voederconversie dan biggen met een laag geboortegewicht en afkomstig van laag TPI zeugen.
Bij hoog TPI dieren met een hoog geboortegewicht is het financiële resultaat per afgeleverde big €1,85 hoger dan bij laag TPI dieren met een laag geboortegewicht.
Het saldo per afgeleverd vleesvarken is volgens de onderzoekers €5,52 hoger. Daarnaast worden hoog TPI vleesvarkens met een hoog geboortegewicht gemiddeld 8,6 dagen eerder afgeleverd worden aan de slachterij.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer