'De uier is een vlotterbak'

Iedere varkenshouder kent de drie V’s van biest: veel, vaak en vlug. Huub Derix, nutritionist van Coppens diervoeding voegt er twee aan toe: verdelen en verwarmen. Tijdens de studieavond Biggenstrategie XL van Coppens Diervoeding stond Derix stil bij het grote belang van de biestvoorziening voor de big.

Antistoffen
Biest is voor de big direct na de geboorte een onontbeerlijke energiebron. Het is de enige manier voor een big om afweerstoffen binnen te krijgen. De hoeveelheid antistoffen die de big met de biest binnenkrijgt is daarbij dan ook nog eens van belang voor de opbouw van de eigen afweer. Hoe meer antistoffen de big binnenkrijgt via biest, hoe meer antistoffen ze zelf opbouwt.

Verwarmen
Het is dus van belang dat iedere big in de toom voldoende biest binnenkrijgt. Veel, vaak en vlug zijn daarom noodzakelijk. De vijfde V van verwarmen is ook nodig. Derix: “Je moet natte biggen snel droog krijgen met een goede verwarming. Want anders duurt het veel te lang voor die biggen aan de uier naar biest gaan zoeken.”

Verdelen
Verdelen van biest is vervolgens noodzakelijk. Bij aanvang van het werpen heeft een zeug een voorraad biest in de uier. Die voorraad wordt niet meer aangevuld met biest maar met melk. De biest verdunt door de melk en de kwaliteit gaat dus achteruit. Derix: “De uier is een vlotterbak met de kraan open. Het is daarom noodzakelijk om te zorgen dat de voorraad biest over alle biggen wordt verdeeld.”

Om het praktisch te houden adviseert Derix om het bij de tomen tot en met 14 biggen door de biggen zelf te laten verdelen. Bij de tomen van 15 biggen of meer zijn maatregelen nodig, zoals tijdelijk opsluiten om te zorgen dat alle biggen biest krijgen.

Lees meer: Leren vreten als een vleesvarken
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer