‘Insecten grotere concurrent dan kweekvlees’

Robert Hoste, econoom varkensproductie bij het LEI Wageningen UR, verwacht niet dat kweekvlees een bedreiging is voor varkensvlees in de toekomst. “Het klinkt mooi, maar we moeten eerst nog eens zien hoe het straks allemaal uitpakt. Vaak blijken er in de praktijk nog wel wat haken en ogen aan te zitten. Ik zou mijn geld eerder zetten op winnen van eiwitten uit insecten.”

Hij doelt hierbij ook op de claim dat kweekvlees een stuk milieuvriendelijk is. “De verwachting is dat het minder uitstoot oplevert. Maar de vraag is hoe dat zich ontwikkelt als ze het gaan opschalen.”
Robert Hoste zei eerder dat als alle varkens gehouden zouden worden zoals in Nederland, er wereldwijd veertig procent minder dieren nodig zijn. Is de ontwikkeling van kweekvlees dan wel noodzakelijk? “Het probleem daarmee is dat het wereldwijd nooit lukt om hetzelfde niveau van efficiency, kennis en omstandigheden te halen als in Nederland. ”

Grote hobbel
Hoste vraag zich ook af of consumenten het kweekvlees wel aantrekkelijk genoeg vinden. “Alleen dat zal al een grote hobbel zijn. Het is zo kunstmatig.” Mocht het kweekvlees in de toekomst toch in de schappen liggen dan kan dat volgens Holste wel concurreren met het varkensvlees. “Ik vind varkensvlees nu veel te veel als bulkproduct wordt weggezet. Het zou veel meer een hoogwaardig product moeten zijn.”
Hij denkt zelf dat insecten een grotere concurrent zouden kunnen worden. “Dat is een stuk natuurlijker en veel makkelijker te realiseren.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer