Wat is een goede big waard?

Ik schrijf dit stukje omdat ik vind dat er nog teveel biggen worden geleverd die het net niet hebben. Deze week zakte mijn broek werkelijk figuurlijk af. Een vleesvarkenshouder kocht biggen die het niet goed deden. Er zaten teveel 'mindere' tussen. De opmerking (niet met letterlijke woorden) van de leverancier / intermediair was dat de biggenprijs er ook na was.
Daarom wil ik nu benadrukken wat de gevolgen zijn van net niet biggen. De economische schade van die biggen is namelijk extreem hoog. Zeker met de huidige voerprijzen zijn slechtere resultaten in de vleesvarkenshouderij funest. Hieronder een voorbeeld economische berekening, een vergelijking tussen drie biggencategorieën. 

Voorbeeld
                            net niet biggen        gem. biggen             goede biggen
Groei                                      750                        800                               900
Uitval                                          3                          2,5                                   2
Voederbenutting                 2,65                       2,55                             2,45
Verschil per  varken       -€ 4,50                            0                          € 4,50

Tussen net niet biggen en goede biggen zit dus een prijsverschil van negen euro per afgeleverd varken, dat is 35 procent voerwinst. Dus 125 procent voerwinst in plaats van 89 procent voerwinst. Het maakt het verschil van veel geld verdienen en veel geld te kort komen.

Maar ook als zeugenhouder moet je zorgen dat jouw goede biggen worden verkocht aan een vleesvarkenshouder die er een top resultaat uithaalt. Waarom? Goede vleesvarkensresultaten zorgen dat een zeugenhouder een betere biggenprijs kan ontvangen. Want wat een vleesvarkenshouder niet verdient kan hij niet uit geven.

Kansen
Deze discussie over ‘goed’ en ‘net niet’ loopt natuurlijk al jaren. Ik denk dat er mogelijkheden liggen, door een zeugenhouder gedeeltelijk afhankelijk te maken van een goed technisch vleesvarkensresultaat. Dit kan door de biggenprijs op basis van het productiegetal vleesvarkens na te betalen. Dus als een vleesvarkenshouder een hoog productiegetal realiseert, krijgt een zeugenhouder behoorlijk nabetaald. Dit kan zomaar oplopen naar drie euro per big. Er wordt dan dus drie euro nabetaald per aangekochte big. Dan ontstaat er ook voor de zeugenhouder een groot financieel belang dat er goede resultaten bij de vleesvarkenshouder worden gerealiseerd. Deze manier van samenwerken vraagt van beide bedrijven veel inspanningen. Ik denk dat hier een kans ligt voor intermediairs. Dus afstappen van discussie over toeslagen, maar bedrijven op een meer duurzame manier laten samenwerken.

Ik hoop dat de volgende spreuk hier niet opgaat: “Wat een boer niet kent dat vreet hij niet”.
En deze wel: “Wie iets wil doen vindt een middel, wie niets wil doen zoekt een excuus” .

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer